Amănunte exclusive din dosarul ministrului Rovana Plumb
- Ana Petrescu
- 5 octombrie 2017, 00:00
Surse parlamentare au declarat ieri pentru EVZ că dosarul „Belina”, în care DNA cere urmărirea penală a ministrului pentru fonduri UE, Rovana Plumb (PSD), conține mail-uri între ministere, precum și acuzația că unele acte trimise spre avizare sau aprobare nu ar fi ajuns la semnatari în varianta lor integrală.
Dosarul pe care procurorii DNA l-au trimis Camerei De pu taților, format din 7 volume și 2.136 de file, a fost demarat la autosesizarea Direcției Naționale Anticorupție, au declarat surse parlamentare pentru EVZ. Potrivit datelor din referatul procurorilor, nu există denunțuri la dosar, dar nici stenograme cu discuții între miniștri, parlamentari, lideri politici sau funcționari din cadrul ministerelor implicate.
Procurorul men ționează însă e-mail-uri și faxuri care relevă comunicarea interinstituțională sau documente trimise între ministere. Direcția Națională Anticorupție precizează, în dosar, că au fost trimise spre aprobare, între ministere, documente incomplete, potrivit surselor parlamentare consultate de EVZ. De exemplu, ne-au spus sursele noastre, s-ar fi trimis în unele cazuri ultima pagină, cea legată de aprobare, fără a exista și filele cu subiectul și conținutul cererii care trebuia să primească avizul.
În dosar se mai precizează că a fost audiat în cazul „Belina” premierul de la acea vreme, adică Victor Ponta, dar și alți miniștri. Rovana Plumb și-a studiat joia trecută, însoțită de avocat, dosarul pe care i l-au întocmit procurorii. Ea a afirmat la ieșire că a respectat legea și a apreciat că acțiunea procurorilor „este un atac la PSD, un atac pentru destabilizarea statului de drept şi a ordinii constituţionale”. Ministrul și-a îndemnat colegii deputați să voteze la cererea DNA „aşa cum le dictează conştiinţa”.
Varianta anchetatorilor
Plumb este acuzată că în anul 2013, pe când era ministru al Mediului, ar fi fost implicată alături de vicepremierul Sevil Shhaideh, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, în adoptarea a două Hotărâri de Guvern prin care unele părți din Insula Belina și Brațul Pavel „au trecut ilegal” din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Teleorman, „pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”. Lacul Belina este unul dintre locurile preferate de pescuit ale liderului PSD Liviu Dragnea, fost șef CJ Teleorman, iar firma care a închiriat lacul Belina este Tel Drum, asociată tot cu numele lui Dragnea.
Cum poate ajunge DNA la Dragnea
Prima Hotărâre de Guvern despre care vorbește DNA, HG nr. 858 din 6 noiembrie 2013, a fost semnată de Victor Ponta (la vremea aceea premier) și contrasemnată de Rovana Plumb (ministrul Mediului), Lucia Varga (ministrul Apelor), Daniel Chițoiu (vicepremier) și Liviu Voinea (ministrul bugetului). Cea de-a doua Hotărâre de Guvern, nr. 943 din 27 noiembrie 2013, a fost contrasemnată și de Liviu Dragnea, la acea vreme ministru al Dezvoltării.
Filmul anchetei pleacă din Teleorman
Până să ajungă la Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, procurorii anticorupție au pornit investigația cu oficiali din județul Teleorman. Pe 13 iulie 2017, DNA a dispus continuarea urmăririi penale față de Adrian Gâdea, ex-lider CJ Teleorman, Nela Dorica Iordan, ex-inspector în Serviciul Financiar Contabilitate, și Mircea Dumitrescu, fost administrator public al județului, sub acuzația că în luna ianuarie 2014, autoritățile județene au permis ca părți din insula Belina și brațul Pavel să fie închiriate fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean. Apropiat de Dragnea, Gâdea a fost audiat la DNA, unde a adus cu el documente.
Linia premierilor
Pe 13 septembrie, fostul premier Sorin Grindeanu a fost audiat la DNA în calitate de martor și nu a vrut să spună în ce dosar a făcut declarații. El a pescuit în luna martie, pe lacul Belina, cu Liviu Dragnea. Apoi, fostul premier Victor Ponta a fost audiat și el pe 18 septembrie, la DNA, tot în calitate de martor, unde a dat declarații timp de aproape patru ore. El a spus că nu a făcut niciun denunț. După două zile, pe 20 septembrie, a dat declarații la DNA, în calitate de martor, și fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc. Nici el nu a vrut să dea detalii din dosarul instrumentat de procurori. În cele din urmă, pe 22 septembrie, DNA începe urmărirea penală a lui Shhaideh și cere Camerei Deputaților ridicarea imunității Rovanei Plumb.
Dezvăluire
Fostul premier Victor Ponta a confirmat că atât el, cât și Grindeanu și Cazanciuc au fost audiați în același dosar. „(…) nici Grindeanu sau Cazanciuc nu au depus niciun denunţ contra lui Dragnea sau oricui altcuiva - am fost citaţi ca martori într-un dosar la care se strânseseră documente înainte de audierea noastră şi am spus doar adevărul”, a scris el recent pe Facebok.
Jigniri între deputații juriști
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis, ieri, să adopte un raport legat de cererea DNA în cazul Rovanei Plumb în maxim 28 de zile, lucru care a degenerat într-o dispută verbală acidă între putere și opoziție. Fostul ministru al Justiției, deputatul PNL Cătălin Predoiu, a făcut o pledoarie pentru un termen mai scurt, vorbind despre faptul că „rapoartele Comisiei Europene critică Parlamentul pentru tergiversarea încuviințări cererilor DNA”. Vizibil enervat, președintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea, i-a spus că nu cunoaște procedura, lucru grav în cazul unui fost ministru al Justiției. Predoiu i-a replicat: „Dvs. ați spus 14 zile, jignind inteligența noastră. Eu cred că lipsa dumneavoastră. de inteligență e egală cu cea de educație. Faceți de rușine funcția pe care o aveți”. Nicolicea nu s-a lăsat mai prejos. „Lipsa dumneavoastră de inteligență a depășit granițele țării”, i-a zis el liberalului. Deputatul ALDE, Steluța Cătăniciu, i-a atacat și ea pe liberali. „Mi se pare oarecum la mișto propunerea PNL a studierii dosarului într-o singură zi. E adevărat, faceți istorie în ultimul timp, aplaudați acest spectacol grotesc al cătușelor”, a spus aceasta