AMANȚII din FBI și misterioasa DISPARIȚIE a mesajelor anti - Trump
- Radu Pădure
- 22 ianuarie 2018, 15:26
Ancheta privind eventuala complicitate a lui Trump cu Moscova se întoarce tot mai mult împotriva celor care au declanșat-o.
FBI „a eșuat în păstrarea” mesajelor electronice schimbate de Peter Strzok și Lisa Page, cei doi angajați ai FBI care au făcut comentarii pro-Clinton și anti-Trump în timp ce lucrau la investigațiile privind mail-urile nesecurizate ale celei dintâi și relația celui de-al doilea cu Rusia.
Această dezvăluire a fost făcută vineri într-o scrisoare trimisă de Departamentul Justiției către Comisia pentru Securitate din Senat.
„Departamentul dorește să vă atragă atenția că sistemul tehnic al FBI pentru stocarea mesajelor trimise și primite pe aparatele FBI nu a reușit să păstreze mesajele dintre dl Strzok și dna Page”, i-a scris Stephen Boyd, adjunct al Procurorului General pentru Afaceri Legislative, senatorului Ron Johnson, președintele Comisiei pentru Securitate.
Boyd a informat Comisia că perioada în care lipsesc mesajele dintre cei doi angajați FBI este 14 decembrie 2016 – 17 mai 2017, afirmând că lipsa este cauzată de motive tehnice.
„Rezultatul este că datele care ar trebui colectate în mod automat și păstrate pe termen lung nu au fost colectate”, a scris Boyd.
Strzok și Page sunt două figuri-cheie în investigațiile privindu-i pe Clinton și Trump. Ca numărul 2 în departamentul de contraspionaj al FBI, Strzok a supervizat investigația privindu-l pe Donald Trump de când aceasta a fost deschisă în iulie 2016. Cu câteva săptămâni mai înainte, își încheiase activitatea de șef al investigațiilor privind scandalul mail-urilor lui Hillary Clinton.
Atât Strzok cât și Page au făcut parte din echipa de investigații a procurorului Robert Mueller privind Rusia până în iulie 2017.
Însă Strzok a fost îndepărtat din funcție după ce inspectorul general al Departamentului de Justiție a descoperit că mesajele pe care le schimba cu Page (cu care avea și o relație amoroasă) erau foarte critice și ironice la adresa lui Trump.
Într-un mesaj, Strzok l-a numit pe Trump „idiot”. În altul „F(uck) Trump”.
Pe de altă parte, într-un mesaj ceva mai criptic, Strzok vorbea despre o „poliță de asigurare” pe care FBI trebuie să aibă în cazul în care Trump în învinge pe Clinton în alegerile prezindențiale.
„Vreau să cred că ideea pe care tu ai respins-o în biroul lui Andy – că nu este nici o șansă ca (Trump) să fie ales – însă mi-e teamă că nu ne putem asuma acest risc”, îi scria Strzok lui Page pe 15 august 2016.
„Andy” era nimeni altul decât directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe.
„Este ca o poliță de asigurare în eventualitatea improbabilă că vei muri înainte de a împlini 40 de ani”, adăuga Strzok.
Republicanii și-au pus întrebarea care este semnificația expresiei „poliță de asigurare”.
După descoperirea acestor mesaje, Page a părăsit echipa procurorului special Mueller, care anchetează presupusa complicitate a lui Trump cu Rusia.
Senatorul Ron Johnson și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa mesajelor dintre Strzok și Page între 14 decembrie 2016 – 17 mai 2017, o perioadă cheie a anchetei privind Rusia. În acest interval de timp, a fost dat publicității dosarul companiei Fusion realizat de fostul spion britanic Christoph Steele; în acest interval (pe 24 ianuarie 2017) Strzok a participat la audierea lui Michael Flynn, în acea vreme consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump; în acest interval, James Comey a fost concediat din funcția de director al FBI.
Data care încheie intervalul de timp din care lipsesc mesajele celor doi angajați FBI este și ea foarte importantă: 17 mai 2017 este ziua în care Mueller a fost numit în fruntea anchetei privind o posibilă complicitate a lui Trump cu Moscova.