AMANTA ultimului ŢAR şi legenda PALATULUI său

AMANTA ultimului ŢAR şi legenda PALATULUI său

Între 1904 şi 1906, în Sankt Petersburg s-a construit un palat în stil Art Nouveau care are o poveste fabuloasă, despre o bogăţie uriaşă care ar fi fost îngropată sub el de frica bolşevicilor. Palatul a aparţinut balerinei Matilda Kschessinskaia, amanta ţarului Nicolae al II-lea.

Amanta ţarului e emigrat în Franţa după revoluţia bolşevică. Kschessinskaia devenise vestită că cerea informaţii despre palatul său tututor celor care veneau din Rusia, dorindu-şi să se poată întoarce acolo, ceea ce a întărit legenda cu îngroparea unei părţi a averii imperiale.

De altfel, mulţi imigranţi ruşi aveau poveşti similare despre averi enorme ascunse înainte ca să fie confiscate de bolşevici, pentru ca nu le puteau scoate din ţară.

Palatul, situat în apropierea  Fortăreţei Petru şi Pavel, avea sală de bal în stilul Louis XVI, gradină de iarnă în interior, dar şi o cramă cu o colecţie de vinuri impresionantă. Pe când amanta ţarului locuia în palat, exista o spălătorie, un grajd şi un garaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Matilda Kschessinskaia s-a născut în 1872, într-o familie de artişti. A fost prima balerină care a reuşit 32 de fouette fără să se mişte din loc. Spectacolul de absolvire a şcolii de balet al Matildei a fost vizionat de familia imperială, ţarul Alexandru III, împărăteasa şi tânărul succesor la tron, viitorul împărat Nicolae al II-lea. După spectacol, Matilda a fost aşezată lânga Nicolae, iar împaratul a glumit: "să nu flirtaţi prea mult". La scurtă vreme, Nicolae a plecat într-o călătorie în jurul lumii. La întoarcere, i-a mărturisit Matildei că o iubeşte.

Legenda vorbeşte despre un pasaj secret între palat şi Palatul de Iarnă, situat de cealaltă parte a râului Neva, prin care amanta şi ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, se vizitau. Nicki, cum îl alinta pe Nicolae, obişnuia să-i facă Matildei cadouri multe şi scumpe, primul fiind o brăţară de aur cu safire şi diamante.

Nicki i-a trimis balerinei multe scrisori de dragoste, pe care amanta le preţuia mai mult decât bijuteriile pe care le primea.

Dupa ce Nicolae s-a căsătorit, Kschessinskaia a continuat să aiba un rol important în high-life-ul Rusiei, organizând numeroase recepţii la palatul său.

Matilda a trăit în Italia şi Franţa după ce a emigrat şi s-a căsătorit cu Marele Duce Andrei. Viaţa socială a recăpătat grandoarea timpurilor de altădată, Matilda stând alături de starurile artistice ale vremii. A fondat la Paris o şcoală de balet unde a fost profesoara unor balerine renumite ca Ivette Chauvire, Margo Fonteyn şi Pamela May.

Deoarece când juca lala cazinourile din Monte Carlo, paria întotdeauna la ruletă pe 17 negru (Nicki a fost asasinat într-o zi de 17) i s-a spus  "Madame N17".

După ce a murit soţul ei, în 1956, s-a izolat de toată lumea. "Chiar dacă nu am mai ieşit în lume de când a murit soţul meu am făcut o excepţie când a venit teatrul Balşoi în Franţa... m-am bucurat atât de mult să-i vad, încât nu mi-am putut stăpâni lacrimile... nu mai vazusem un astfel de balet de peste 40 de ani..." scria Matilda in jurnalul ei.

Kschessinskaia a murit, la Paris, la vârsta de 99 de ani şi a fost înmormântată în cimitirul Saint Genevieve de Bois, unde se odihnesc numeroşi imigranţi rusi.

Ca o ironie a sorţii, prin palatul său s-au perindat cei mai de vază bolşevici, iar, la data de 4 aprilie 1917, Lenin s-a întors din exil şi s-a adresat mulţimii de la balconul palatului Matildei.

În 1991, cladirea servea ca Muzeu al Revoluţiei Socialiste, dupa care a devenit Muzeul de Istorie Politică.