Evenimentul Zilei > EVZ Special > Am venit să te omor! Dezertarea spionului KGB Khokhlov
Am venit să te omor! Dezertarea spionului KGB Khokhlov

Am venit să te omor! Dezertarea spionului KGB Khokhlov

La început, medicii au ajuns la concluzia că Khokhlov suferea de gastrită acută și au argumentat că nu este nevoie decât de câteva zile de odihnă.

Dar gastrita nu a putut explica schimbarea culorii pielii sale sau ce s-a trezit cu o senzație ciudată, simțind că mintea i se dezintegra.

„Am venit la tine de la Moscova. Comitetul Central al Partidului Comunist a ordonat lichidarea dvs.”.  Declarația directă nu l-a surprins pe destinatarul informației.

Georgi Okolovich știa că munca sa ca emigrant rus și disident politic a provocat furia liderilor comuniști din Uniunea Sovietică.

Ceea ce a fost surprinzător a fost mesagerul. Asasinul potențial a fost Nicholai Evgeniievici Khokhlov, un erou al Marelui Război Patriotic cu Germania și căpitan în serviciul de informații sovietic. Ce i-a spus Khokhlov părea exagerat. Era un asasin puțin probabil.

Khokhlov era un om destinat lucrurilor mai mari. El provenea dintr-o familie proeminentă de la Moscova, unde tatăl său vitreg era membru al prestigiosului Colegiu de Avocați.

Tatăl său natural a fost un bolșevic care a slujit Revoluția Rusă de la crearea ei și a vorbit despre împărțirea unei camere cu Lenin. Acest fundal a asigurat o educație ideologică pentru Nicholai, care s-a alăturat organizației de tineret comunistă, Komsomol, în 1938.

La 13 ianuarie 1954, Khokhlov a luat un avion spre Germania de Vest. Când a ajuns la Frankfurt, a închiriat un apartament. Până la jumătatea lunii februarie, era pregătit să acționeze. Dar era pe cale să acționeze într-un mod pe care superiorii săi din Moscova nu l-au prevăzut.

Khokhlov a luat tramvaiul spre periferia estică a orașului și a mers la apartamentul lui Okolovich de la etajul al doilea al clădirii sale.

A sunat la sonerie și ușa s-a deschis:

– Georgi Okolovici? a întrebat Khokhlov, știind deja răspunsul.

– Da, eu sunt, a răspunse Okolovich, care deschisese ușa pentru a-l lăsa să intre.

Am venit să te omor!

Odată ajuns în interior, Khokhlov i-a spus lui Okolovich că Moscova i-a ordonat să-l omoare. Dar, Khokhlov l-a liniștit: „Nu pot lăsa această crimă să se întâmple”. Khokhlov l-a avertizat pe Okolovici că Moscova îi va trimite cu siguranță pe alții care nu vor avea nicio îndoială cu privire la finalizarea misiunii.

La început, Okolovici a fost sceptic, dar în curând și-a dat seama că Khokhlov l-ar fi putut ucide cu ușurință atunci și acolo.

Acest fapt, alături de seriozitatea agentului sovietic pe care îl vedea în fața lui, a fost suficient pentru a-l convinge pe Okolovici de sinceritatea celuilalt.

El a fost de acord să-l ajute pe Khokhlov, dar l-a sfătuit să contacteze autoritățile americane. Cei doi bărbați au fost de acord să se întâlnească din nou săptămâna următoare, moment în care Okolovich și-a informat contactele CIA despre întâlnire.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric