Dar gastrita nu a putut explica schimbarea culorii pielii sale sau ce s-a trezit cu o senzație ciudată, simțind că mintea i se dezintegra.

„Am venit la tine de la Moscova. Comitetul Central al Partidului Comunist a ordonat lichidarea dvs.”.  Declarația directă nu l-a surprins pe destinatarul informației.

Georgi Okolovich știa că munca sa ca emigrant rus și disident politic a provocat furia liderilor comuniști din Uniunea Sovietică.

Ceea ce a fost surprinzător a fost mesagerul. Asasinul potențial a fost Nicholai Evgeniievici Khokhlov, un erou al Marelui Război Patriotic cu Germania și căpitan în serviciul de informații sovietic. Ce i-a spus Khokhlov părea exagerat. Era un asasin puțin probabil.

Khokhlov era un om destinat lucrurilor mai mari. El provenea dintr-o familie proeminentă de la Moscova, unde tatăl său vitreg era membru al prestigiosului Colegiu de Avocați.

Tatăl său natural a fost un bolșevic care a slujit Revoluția Rusă de la crearea ei și a vorbit despre împărțirea unei camere cu Lenin. Acest fundal a asigurat o educație ideologică pentru Nicholai, care s-a alăturat organizației de tineret comunistă, Komsomol, în 1938.

La 13 ianuarie 1954, Khokhlov a luat un avion spre Germania de Vest. Când a ajuns la Frankfurt, a închiriat un apartament. Până la jumătatea lunii februarie, era pregătit să acționeze. Dar era pe cale să acționeze într-un mod pe care superiorii săi din Moscova nu l-au prevăzut.

Khokhlov a luat tramvaiul spre periferia estică a orașului și a mers la apartamentul lui Okolovich de la etajul al doilea al clădirii sale.

A sunat la sonerie și ușa s-a deschis:

– Georgi Okolovici? a întrebat Khokhlov, știind deja răspunsul.

– Da, eu sunt, a răspunse Okolovich, care deschisese ușa pentru a-l lăsa să intre.

Am venit să te omor!

Odată ajuns în interior, Khokhlov i-a spus lui Okolovich că Moscova i-a ordonat să-l omoare. Dar, Khokhlov l-a liniștit: „Nu pot lăsa această crimă să se întâmple”. Khokhlov l-a avertizat pe Okolovici că Moscova îi va trimite cu siguranță pe alții care nu vor avea nicio îndoială cu privire la finalizarea misiunii.

La început, Okolovici a fost sceptic, dar în curând și-a dat seama că Khokhlov l-ar fi putut ucide cu ușurință atunci și acolo.

Acest fapt, alături de seriozitatea agentului sovietic pe care îl vedea în fața lui, a fost suficient pentru a-l convinge pe Okolovici de sinceritatea celuilalt.

El a fost de acord să-l ajute pe Khokhlov, dar l-a sfătuit să contacteze autoritățile americane. Cei doi bărbați au fost de acord să se întâlnească din nou săptămâna următoare, moment în care Okolovich și-a informat contactele CIA despre întâlnire.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric