Luni s-a anunțat o măsură similară în cazul a 42 de jurnaliști, printre care și cunoscuta comentatoare Nazli Ilicak. Jurnaliştii lucrau pentru ziarul Zaman, care avea legături cu predicatorul Gulen, publicaţia fiind preluată încă din martie sub tutela statului turc.

Poliţia a efectuat, ieri, o percheziţie de două ore la locuinţa din centrul Istanbulului a unuia dintre jurnalişti, Sahin Alpay, apoi l-a reţinut pe acesta, scrie agenţia de ştiri Dogan, conform Agerpres.

Printre persoanele căutate de justiţie se află şi un fost redactor şef al Zaman, Abdulhamit Bilici, precum şi doi foşti redactori şefi ai Today’s Zaman, Bulent Kenes şi Sevgi Akarcesme. Farouk Akkan, fost director general al agenției de presă Cihan, care ține și ea de grupul de presă Zaman, este vizat și el de un mandat de arestare.

Mărturii privind tortura

Ministrul de Interne, Efkan Ala, a declarat că mai mult de 15.000 de oameni, printre care 10.000 de soldați, au fost reținuți până acum, acuzați că au avut legături cu tentativa de puci, din 15-16 iulie. Dintre aceste persoane, 8.000 au fost deja arestate și așteaptă să fie judecate.

Pe de altă parte, ofițerii capturați au fost violați de polițiști, iar sute de soldați au fost bătuți, unor deținuți li se refuză hrana și apa și nu au acces la avocați mai multe zile, au spus martorii organizației Amnesty International.

Cei care așteaptă să fie judecați sunt, între timp, bătuți și torturați în centre oficiale și neoficiale de reținere din Istanbul și Ankara, au atras atenția mai multe grupuri de apărare a drepturilor omului, citând avocați, doctori și un gardian de pază la unul dintre centrele din Ankara.