Alternative naturale la periculoasele antibiotice

Alternative naturale la periculoasele antibiotice

Nu mai puțin de 600.000 de oameni iau într-o zi antibiotice în România, un studiu din 2012, apărut în revista medicală „The Lancet”, plasând România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice. Din cauza unei utilizări excesive și eronate, în ultimii ani s-a constatat răspândirea accelerată a bacteriilor rezistente la antibiotice, cu riscuri uriașe pe termen lung, atenționează medicii.

 Soluția alternativă: antibioticele naturale. Alexis Cochino, medic pediatru la IOMC „Alfred Rusescu” din București, recomandă antibioticele doar în cazul unor boli bacteriene, la următoarele semne: febră mare persistentă, stare generală alterată. „O răceală sau o gripă se poate complica cu suprainfecție care să impună antibiotice însă aceste medicamente nu trebuie date pentru a preveni aceste suprainfecții. Pentru copii, recomand legume și fructe, cât mai colorate și crude”, este sfatul medicului pentru părinți. Preventiv însă, sau în timpul unei răceli, anumite produse naturale pot fi de mare ajutor. Vi le prezentăm pe cele mai eficiente.

1. CEAPA ȘI USTUROIUL

Conțin substanțe foarte puternice cu efect antibacterian și antiviral. Se recomandă de 3-4 ori pe săptămână. „O persoană care consumă ceapă și usturoi e mult mai protejată împotriva gripei și răcelii decât una care nu consumă’’, spune Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist în fitoterapie.

2. EUCALIPTUL

Este un antiseptic natural care poate să lupte cu bacterii, ciuperci și virusuri. Cel mai adesea îl găsiți sub formă de ceai, însă și ca extract, ulei sau sirop, în farmacii naturiste.

3. EXTRACT DIN FRUNZE DE MĂSLIN

Conține oleuropeină, al cărei ingredient activ, acidul eleonlic, are proprietăți puternice antibacteriene și antivirale.

4. ULEIUL DE OREGANO

Un articol din 2001 din „Science Daily” a confirmat că proprietățile antibacteriene ale uleiului de oregano sunt mai eficiente decât antibioticele gen penicilină împotriva stafilococilor.

5. ULEIUL DE COCOS

Mary G. Enig, un biochimist cu doctorat în nutriție, este cea care a descoperit potențialul uleiului de cocos. Ea spune că organismul nostru folosește un ingredientminune din acest ulei – monolaurin – pentru a lupta cu diferite boli și infecții, virusuri și bacterii.

6. MIEREA

Este un adjuvant excelent în tratamentul afecțiunilor respiratorii. Mierea de manuka, provenită din Australia și Noua Zeelandă, e cea mai eficientă. Ea poate să ucidă o varietate largă de agenți patogeni, chiar și Staphylococcus aureus, care poate duce la septicemii mortale.

7. VENINUL ALBINELOR

Veninul e folosit atât în stare proaspătă, prin înțepături, cât și sub formă de preparate medicamentoase, având proprietăți antibiotice și antibacteriene.

8. CONDIMENTELE

Scorțișoara, cimbrul, ghimbirul, măghiranul, rozmarinul, ardeiul iute, piperul ajută în răceli. Dacă apar primele simptome de gripă, un tratament de aproximativ o săptămână cu cimbru, poate stopa dezvoltarea bolii. „Cimbrul se folosește în general în bolile acute pentru că nu poate fi folosit perioade îndelungate”, adaugă expertul în fitoterapie Gabriela Papazian-Urdăreanu.

9. ECHINACEEA

A c e a s t ă plantă este folosită de sute de ani în lupta cu bacteriile și virusurile, ajutând în același timp sistemul imunitar. Cea mai eficientă parte a plantei este rădăcina, din ea extrăgându-se siropuri și uleiuri. Florile și semințele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri.

Când e cazul să apelați la homeopatie

Tratamentele homeopatice sunt de ajutor inclusiv în pneumonii. „Dacă situația clinică și paraclinică dovedesc necesitatea utilizării antibioticului atunci se folosește antibioticul. Dar, în realitate, în 80-85 % din situațiile când se administrează antibiotic, nu este nevoie”, atenționează dr. Dorin Dan Cadar (foto), medic homeopat și președinte al Asociației Române de Homeopatie Clinică. Antibioticul rezolvă incapacitatea organismului de a se apară eficient de „invazia” bacteriană (NU VIRALĂ). „Medicamentul homeopatic ajută organismul să își repare slăbiciunea. Concluzia: antibioticele și medicația homeopatică se completează și se recomandă chiar alăturarea lor atunci când se impune un antibiotic”, adaugă medicul.