Săracii Americii: șomerii de peste trei ani de zile pe care statul nu-i mai poate întreține

Săracii Americii: șomerii de peste trei ani de zile pe care statul nu-i mai poate întreține

Mary Kay Coyne, o americancă de 56 de ani, depune fără prea mari speranțe cel de-al 1.862-lea CV. A rămas șomeră în urmă cu 99 de săptămâni și de la cele 70 de mii de dolari câștigate pe an a ajuns acum să trăiască din ajutoarele sociale, informează Reuters.

Statisticile arată că 46% dintre americanii care își caută un loc de muncă sunt șomeri de mai bine de șase luni. Între 2007 și 2010, perioada media de găsire a unui loc de muncă s-a dublat ajungând la 10 săptămâni.  

Mai bine de 14% dintre șomerii americani au rămas fără un job în urmă cu trei ani. Ei își duc traiul de pe o zi pe alta mizând pe  ajutoarele sociale și bani pentru alimente, însă presiunile puse pe buget și datoria tot mai mare a Statelor Unite ar putea determina stoparea sau reducerea acestor programe de asistență socială. Republicanii vor o diminuare de 20% a fondurilor alocate pentru ajutoarele pentru alimente în următorii zece ani.

Potrivit legislației americane pentru a beneficia de un ajutor pentru alimente, venitul unei persoane nu trebuie să depășească 1.174 de dolari pe lună. În 2010, unul din șapte americani beneficia de acest ajutor social.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mary Kay Coyne este șomeră de trei ani de zile. În urmă cu un an de zile, când ajutorul de șomaj a încetat, a fost nevoită să se mute cu o prietenă. Înainte de a fi disponibilizată câștiga circa 70.000 de dolari pe an, respectiv circa 5.833 de dolari pe lună. Acum trăiește din ajutoarele sociale pe care statul american, încă, le mai oferă persoanelor care sunt într-un șomaj prelungit.

”Ai 56 de ani și realizezi că nu mai ai absolut nimic”, declarat acesta. Patru ore pe zi depune CV-uri și completează aplicații pentru joburi.

Și Cindy Paoletti, fostă contabilă la gigantul JPMorgan Chase, trăiește de azi pe mâine bazându-se în primul rând pe ajutorul de șomaj și pe cei 200 de dolari pe care îi primește lunar pentru alimente. Reducerea chetuielilor va aduce și dimunuarea fondurilor alocate ajutoarelor sociale

Presiunea pusă pe administrația americană de reducere a cheltuielilor în condițiile în care datoria externă a țării a atins un nivel record de 14.294 miliarde de dolari ar putea determina și o reducere a bugetelor alocate ajutoarelor sociale. Pentru ca SUA să nu intre în incapaitate de plată, Congresul trebuie să aprobe până pe 2 august creșterea plafonului datoriei.

Și totuși, nu toți economiștii consideră că pentru a reduce chetuielile trebuie tăiat din ajutoarele sociale, mai ales că rata șomajului și-a reluat trendul ascendent în iunie, situându-se la cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, respectiv 9,2%, în timp ce rata șomajului îndelungat este la cel mai înalt nivel de din 1948.

”O creștere a numărului celor care solicită ajutoare sociale este un lucru absolut normal într-o astfel de perioadă economică. Faptul că ar putea tăia din fondurile alocate prestațiilor sociale este pur și simplu uluitor. Până acum noi nu ne-am mai confruntat cu asemenea valori ale șomajului de lungă durată”, a declarat Sylvia Allegretto, un economist specializat pe piața muncii de la Universitatea Berkeley din California, informează Reuters.

Alți economiști sunt de părere că banii pentru ajutoarele sociale sunt risipite pe cei care se pot întreține o perioadă din fonduri proprii. ”Treaba statului nu este aceea de a-ți asigura nivelul de trai cu care tu erai obișnuit înainte a intra în șomaj”, a declarat James Sherk, un economist de la Heritage Foundation. Potrivit acestuia, perioada în care se acordă ajutoare sociale ar trebui redusă la 70 de săptămâni.