Ordonața care a aruncat în haos instanțele ajunge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene 

Ordonața care a aruncat în haos instanțele ajunge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene  Curtea de Justiție a Uniunii Europene CJUE. Sursa foto: Facebook

Alinel Bodnar, judecător TMB, cere Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să precizeze dacă OUG 62/2024, care obligă instanțele să suspende procesele pe drepturile salariale, încalcă Tratatul privind Funcționarea UE.

Alinel Bodnar cere CJUE lămuriri cu privire la OUG 62/2024

Judecătorul Alinel Bodnar reclamă că ordonanța în cauză „diminuează capacitatea judecătorilor investiți cu dosarele respective de a soluționa cauzele în mod autonom”. Este vorba despre celebra OUG care cuprinde măsuri pentru soluționarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a proceselor privind prestații de asigurări sociale.

Potrivit jurnaliștilor de la luju.ro. „această ordonanță obligă toate instanțele din România care au pe rol procese privind drepturile salariale să suspende judecarea acelor spețe în cazul în care fie și numai o instanța sesizează Înalta Curte de Casație și Justiție pentru pronunțarea unei hotărâri prealabile”.

Judecătorul a atacat din oficiu ordonanța cu pricina

Mai trebuie menționat faptul că până la apariția OUG 62/2024, legislația impunea suspendarea doar a proceselor în cadrul cărora au fost formulate cereri de dezlegări de drept.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Alinel Bodnar cere CJUE lămuriri cu privire la OUG 62/2024. Sursa foto: Facebook

Dacă până acum zeci de magistrați din întreagă țară au atacat ordonanță atât la ICCJ, cât și la Curtea Constituțională a României, de dată această ordonanța ajunge pe masă Curții de Justiție a Uniunii Europene datorită judecătorului Alinel Bodnar de la Tribunalul București, șef de promoție la INM în 2018, care a atacat din oficiu OUG 62/2024 la CJUE joi, 12 septembrie 2024.

Alinel Bodnar: Ordonanță încalcă independența judecătorilor

Bodnar întreabă CJUE dacă o reglementare precum cea conținută în Ordonanță 62/2024 este de natură să încalce Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

În întrebarea trimisă CJUE, judecătorul Alinel Bodnar atrage atenția că o asemenea normă, emisă sub pretextul protejării bugetului de stat și a stabilității socio-economice naționale, „diminuează capacitatea judecătorilor investiți cu dosarele respective de a soluționa cauzele în mod autonom exclusiv”.

Sesizarea judecătorului a fost formulată în dosarul nr. 34786/3/2023, în care nu mai puțin de 29 de angajați ai Ministerului Finanțelor Publice au dat în judecată MFP pentru drepturi salariale, scrie luju.ro.

Revista presei
Seara cea mai neagră