Alina Bica, în faţa magistraţilor Instanţei supreme pentru favorizarea lui Adriean Videanu şi Ovidiu Tender

Alina Bica, în faţa magistraţilor Instanţei supreme pentru favorizarea lui Adriean Videanu şi Ovidiu Tender

Evenimentul Zilei vă prezintă principalele evenimente ale zilei de joi, 16 iunie.

Alina Bica, în faţa magistraţilor Instanţei supreme pentru favorizarea lui Adriean Videanu şi Ovidiu Tender

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie, mâine, un termen în dosarul în care Alina Bica este acuzată că ar fi primit mită pentru a-i favoriza pe Ovidiu Tender şi Adriean Videanu în dosarul Rompetrol, respectiv Romgaz-Interagro.

În acest dosar disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.

În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii DNA mai arată că, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul Carom, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul său Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, pentru că ar fi intervenit la comisia din ANRP din care făcea parte şi Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian să primească, în 2011, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. (Ionuţ Mureşan)

Mâine, 16 iunie, Institutul Național de Statistică va publica dateler privind „Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în România”.  Totodată, BusinessMark organizează conferința  Investments and Exports Conference ce va avea loc pe 16 iunie la Hotel Radisson Blu, Bucuresti, începând cu ora 9:00.Tot la capitolul evenimente, OXYGEN EVENTS organizează cea de a doua  ediție a  Summitului Bancar - BANCA VIITORULUI, la Teatrelli, în Piața Lahovari, nr. 7, începând cu ora 09:00. Vor fi abordate teme precum ultimele informații macroeconomice, limite și măsuri de aplicare a Legii dării în plată,  strategii de abordare a politicii de economisire/creditare, creșterea încrederii în serviciile oferite de bănci, tendințe de digitalizare a băncilor.