Alina Albu a fost numită la conducerea DIICOT. Klaus Iohannis a semnat decretul în ciuda avizului negativ al CSM

Alina Albu a fost numită la conducerea DIICOT. Klaus Iohannis a semnat decretul în ciuda avizului negativ al CSM Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a numit-o pe procuroarea Alina Albu la șefia DIICOT. Consiliul Superior al Magistraturii a dat anterior un aviz negativ în cazul acesteia.

Alina Albu este noul procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Mandatul acesteia se întinde pe o perioadă de trei ani. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a trimis, miercuri, 12 aprilie, președintelui Klaus Iohannis propunerea. Liderul de la Cotroceni a semnat joi, 13 aprilie, decretul prin care Albu a fost numită la conducerea DIICOT. Funcția era vacantă încă din anul 2020, după demisia Giorgianei Hosu.La conducerea DIICOT s-a aflat în toată această perioadă ca interimar Oana Pâțu. Alina Albu a fost propusă de ministrul Predoiu ca șef al DIICOT, dar a primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 16 martie. Procuroarea a primit un singur vot favorabil și cinci negative. Este important de precizat că avizul CSM are doar caracter consultativ, dar ministrul Justiției a fost obligat, potrivit legii, să reia interviul cu Alina Albu. În cele din urmă, Predoiu a decis să își susțină propunerea.

Alina Albu a instrumentat dosarul crimei de la Caracal

Noua șefă a DIICOT a câștigat pe 1 martie concursul în faţa altor două candidate. Este vorba de Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu. Alina Albu a instrumentat mai multe dosare cunoscute. Pe această listă se află și dosarul crimei de la Caracal în care Gheorghe Dincă a fost condamnat de Tribunalul Olt la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Alexandrei Meceșanu și Luizei Melencu.

Alina Albu a fost implicată și în alte dosare, precum cel privind Clanul Clămparu sau cazul denumit „Academia Infractorilor”, după numele grupării care a dat zeci de lovituri în mai multe magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia. Membrii grupului au furat din aceste magazine bunuri estimate la peste zece milioane de euro. Tot procuroarea Albu a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, care a fost finalizat de un alt procuror, Marian Sântion, potrivit Libertatea.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News