Alin Petrache: „E un dezastru prezis de mine, chiar după Mondiale”

Alin Petrache: „E un dezastru prezis de mine, chiar după Mondiale”

Președintele COSR a vorbit pentru „Evenimentul zilei” despre eșecul bifat de naționala feminină de gimnastică

Seism devastator în gimnastica feminină. Echipa națională a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, după ce, în turneul preolimpic, a ocupat cea de-a 7-a poziție.

Practic, „tricolorele” nu s-au clasat decât peste Coreea de Sud, iar la Rio de Janeiro s-au calificat, pe ultima sută de metri, Brazilia, Germania, Belgia și Franța.

Voluntari, Bellu și Bitang au stat acasă

Ne puteți urmări și pe Google News

De menționat că România nu s-a bazat pe Larisa Iordache, rămasă în țară, din cauza unei accidentări. Totuși, cea mai bună gimnastă a țării are șanse să ajungă la Rio de Janeiro, datorită locului oferit de organizatori țărilor necalificate. Din 1968, de la JO găzduite de Ciudad de Mexico nu mai înregistrase România o asemenea contraperformanță. La turneul de la Rio, Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Silvia Zarzu, Dora Vulcan, Andreea Iridon și Maria Holbură au fost însoțite de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea.

FOTO: Alin Petrache

Octavian Bellu și Mariana Bitang au pregătit lotul în ultimele patru luni, ca voluntari, dar nu au făcut deplasarea în Brazilia. Alin Petrache, președintele COSR, a vorbit pentru „Evenimentul zilei” despre unul dintre eșecurile memorabile înregistrate de sportul românesc. Conducătorul mișcării olimpice a spus că a prevăzut dezastrul gimnasticii, la finalul Campionatelor Mondiale de la Glasgow, desfășurate anul trecut.

FOTO: Cătălina Ponor FOTO: LIBERTATEA

„Mă așteptam la acest eșec. E un dezastru prezis de mine, chiar după Mondiale. Încă din 2013 am avut această discuție, vizavi de situația gimnasticii feminine”, ne-a spus Petrache. Președintele COSR a identificat și una dintre problemele loturilor naționale: readucerea în circuit a lui Marian Drăgulescu sau a Cătălinei Ponor, sportivi admirabili în trecut, dar care au depășit vârsta marilor performanțe. „A trebuit să reactivăm foarte mulți sportivi pentru marile competiții, ceea ce este greșit.”

„Nu știu ce înseamnă să fii antrenor-voluntar”

Petrache ridică un semn de întrebare legat de statutul de voluntariat pe care l-au avut Bellu și Bitang în ultima vreme. „Eu nu știu ce înseamnă să fii antrenor-voluntar. Nu știu care au fost obligațiile domniilor lor. Important era ca Mariana Bitang și Octavian Bellu să participe alături de fete la acest turneu preolimpic”, a mai precizat fostul rugbyst.

Pe de altă parte, o cauză a regresului are ca bază fondul subțire de selecție. „Baza de selecție este o cauză principală, pentru că se micșorează an de an, iar centrele mari din țară produc din ce în ce mai puțini campioni”, a conchis Alin Petrache.

„Fabrica de medalii” și-a închis linia de producție

Timp de 40 de ani, România a făcut legea în gimnastica feminină, care a fixat în istoria acestui sport nume uriașe. Nadia Comăneci a primit primul „10” la Montreal și este considerată și în ziua de astăzi cea mai importantă gimnastă a tuturor vremurilor.

FOTO: Nadia Comăneci, notată cu 10, după evoluția de la paralele, în 1976 FOTO: FACEBOOK

62 de medalii, 24 de aur

Au urmat Daniela Silivaș, Ecaterina Szabo, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Andreea Răducan sau Cătălina Ponor. În niciun alt sport România n-a avut cadența succesului, ca în gimnastică. Tocmai pentru că sistemul a creat campioane pe bandă rulantă a fost supranumit „Fabrica de medalii”. Deocamdată, linia de producție s-a defectat, la capătul a patru decenii prodigioase.

România a fost până în acest an, singura țară din lume care n-a lipsit de pe niciun podium olimpic, la acest sport. În total, „tricolorele” au cucerit 62 de medalii, din care 24 au fost de aur!