Alimentul pe care îl găsești în supermarket, dar nu ai voie să îl consumi în spațiul public. E interzis total

Alimentul pe care îl găsești în supermarket, dar nu ai voie să îl consumi în spațiul public. E interzis total Sursa foto: Arhiva EVZ

Tu știai că există un aliment care nu poate fi consumat pe stradă, în mijloacele de transport public sau în orice alt loc unde ar putea deranja? Dacă gândul te duce la alcool, nu ai ghicit. Este vorba despre o anume conservă de pește, în care se află hering fermentat.

În Suedia, nu doar alcoolul este interzis în spațiul public, ci și un aliment care se găsește la rafturile supermarketurilor. Este vorba despre o conservă de hering fermentat, a cărui miros este extrem de puternic. Surströmming este numele preparatului interzis consumului în spațiul public, iar el se regăsește în bucătăria nordică încă din secolul al XVI-lea.

Conserva de hering nu este interzisă doar în ceea ce privește consumul ei în spațiul public. Mai multe companii aeriene mari au decis să interzică Surströmming la bordul aeronavelor, pe motiv că aceste conserve ar putea exploda.

Surströmming este denumirea în suedeză a heringului pescuit în apele salmastre din Marea Baltică, la nord de strâmtoarea Kalmar. El este capturat înainte de a depune icre, adică în lunile aprilie și mai. Pentru a preveni putrezirea heringului crud, se folosește foarte multă sare în procesul de producție, astfel încât acesta să fermenteze, fără să se strice. Procesul de fermentație durează aproximativ șase luni, de aici fiind și acel miros puternic, dar și gustul heringului puțin mai acid.

Surströmming este subiectul principal al unui muzeu

Se spune că, o cutie de Surströmming proaspăt desfăcută, este cel mai puternic miros de mâncare din lume. Acesta depășește chiar și peștele fermentat în mod similar, cum ar fi hongeohoe coreean sau kusaya japoneză.

Fermentarea heringului din Marea Baltică are loc prin autoliză, iar procesul pornește de la o enzimă de acid lactic din coloana vertebrală a peștelui. Mirosul înțepător vine de la acidul propionic , acidul butiric și acidul acetic.

Criticul și autorul alimentar german Wolfgang Fassbender a vorbit despre conserva de Surströmming, susținând că cea mai mare provocare este să vomiți după ce ai luat o gură din hering și nu imediat după ce ai desfăcut conserva.

Deși poate pare ciudat, pe 4 iunie 2005, a fost deschis primul muzeu de Surströmming din lume. El poartă numele de „Fiskevistet” și se află în Skeppsmalen, la 20 km (12 mile) sud-est de Örnsköldsvik , un oraș de la capătul nordic al Coastei Înalte.

Ne puteți urmări și pe Google News