Alimentele viitorului! Oamenii vor putea mânca fructe false. "Soluțiile pentru aceste provocări globale"
- Emma Cristescu
- 23 mai 2022, 17:56
Specialiștii au dezvăluit că oamenii ar putea mânca banane false sau fructele copacului Pandanus până în 2050. Din cauza crizei alimentare și a războiului din Ucraina, experții caută cele mai bune soluții pentru a nu ajunge la foamete.
Până în 2050, oamenii ar putea mânca doar banane false sau fructele copacului Pandanus. Specialiștii britanici au declarat că majoritatea persoanelor vor fi nevoite să consume mai multe alimente care nu sunt foarte cunoscute.
Războiul din Ucraina a arătat pericolele pe care le implică dependența de câteva recolte comercializate la nivel mondial. Peste 90% din calorii provin din doar 15 culturi, experții de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, caută cele mai bune modalități pentru a da oamenilor o alimentație sănătoasă pentru viitor, conform BBC preluat de RFI România.
Schimbările climatice sporesc riscul unor "șocuri alimentare" grave, în cazul în care recoltele se prăbubesc și prețurile alimentelor explodează de la o zi la alta.
Hrana viitorului
Singura modalitate de a nu ajunge la foamete este diversificarea alimentelor pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice, spune Dr. Sam Pirinon, cercetător la Kew.
"Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului", spune el.
Există peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, dar doar 417 sunt folosite pentru hrană.
Pandanusul
Pandanusul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele lui ajută în aromatizarea mâncărurilor dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele pot fi folosite în mai multe preparate.
Fasolea
Fasolea este un alt „aliment al viitorului''. Este ieftin, bogat în proteine și în vitamine B, adaptat la o gamă largă de medii. Potrivit specialiștilor, sunt 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar oamenii cunosc doar câteva.
Cerealele
Există peste 10.000 de specii de cereale, dar oamenii apelează doar la cele din comerț. Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi.
Banana falsă
Enset sau „banana falsă" este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, este toxic, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi utilizate pentru a face terci și pâine. Unele studii au demonstrat că această cultură asemănătoare bananei poate scăpa peste 100 de milioane de oameni de foamete.