Alimente de nelipsit din dieta copiilor

Alimente de nelipsit din dieta copiilor

Alimentele bogate in calciu, fibre, magneziu, vitamina E si potasiu n-ar trebui sa lipseasca din dieta copiilor.

Ele sunt esentiale in procesul de crestere. Iata alimentele a caror prezenta este necesara in alimentatia zilnica a celor mici, conform site-ului medical Webmd:

1. Calciu pentru oase. Depozitele de calciu se formeaza inca din copilarie. Acest mineral se gaseste in tesuturile osoase, dar si in sange si joaca un rol esential in reglarea batailor inimii si in functionarea muschilor. Necesarul zilnic variaza in functie de varsta.

Astfel, copiii intre 1 an si 3 ani au nevoie de 500 de miligrame de calciu, cei intre 4 si 8 ani - de 800, iar cei intre 9 si 19 ani - de 1.300. „La copii, aprovizionarea organismului cu calciu este esentiala”, spune dieteticianul american Jodie Shield. Ea critica faptul ca bauturile racoritoare au invadat dieta copiilor si recomanda includerea produselor lactate la fiecare masa.

2. Fibre - roluri multiple. Copiii consuma mai putine fibre decat ar trebui. Acestea faciliteaza trecerea alimentelor prin intestine si previn constipatia. De asemenea, ii ajuta pe copii sa aiba mai usor senzatia de satietate, prevenind astfel obezitatea. „Intr-o dieta echilibrata, fibrele ajuta si la combaterea diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale si colesterolului”, sustin nutritionistii.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, un copil de 5 ani are nevoie de aproximativ 10 grame de fibre zilnic. Apoi, cu fiecare an, mai adaugati inca 5 grame de fibre in dieta micutului. Surse bune de fibre sunt fructele si legumele, cerealele si pastele. Mazarea, fasolea, lintea si salata contin si magneziu ori potasiu.

3. Magneziul, rol crucial in crestere. Magneziul mentine muschii sanatosi, dar si inima; da energie organismului si ajuta la formarea sistemului osos. Jumatate din cantitatea de magneziu este depozitata in oase; cealalta jumatate se afla in celule si in sange. Le puteti asigura copiilor necesarul de magneziu hranindu-i cu legume verzi, nuci, seminte de dovleac, cereale, lapte sarac in grasimi si migdale.

4. Vitamina E, nutrientul-erou. Este un bun antioxidant, care lupta impotriva radicalilor liberi. Vitamina E contribuie la o buna functionare a metabolismului, protejeaza impotriva ultravioletelor, poluarii si intaresc sistemul imunitar. Vitamina E exista mai ales in produsele grase, dar si in legumele cu un continut bogat in grasimi, in germenii de grau, in alimentele fortifiate, in spanac, in semintele de floarea soarelui sau nuci.

5. Potasiul, esential pentru inima. Potasiul asigura functionarea corecta a muschiului inimii, mentine echilibrul fluidelor din corp, participa la producerea energiei organismului si mentine oasele rezistente. Cu toate ca se gaseste in mai toate produsele, multi copii nu au suficiente rezerve de potasiu. „Ca si adultii, copiii nu mananca suficiente fructe, legume si cereale”, releva dieteticianul Bridget Swinney.

Lactatele, carnea si pestele sunt si ele surse de potasiu. Carnea insa nu trebuie puternic procesata. Cu cat un aliment este mai sarat, cu atat va fi mai sarac in potasiu. Copiii intre 1 an si 3 ani au nevoie de 3.000 de miligrame de potasiu, cei intre 4 si 8 ani - de 3.800, cei intre 9 si 13 ani - de 4.500, iar cei intre 14 si 18 - de 4.700.

Ne puteți urmări și pe Google News