Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ALIANȚA VESTULUI. Se rupe Ardealul? O veste proastă pentru USR, Dacian Cioloș și UDMR. Opinie de Dan Andronic
ALIANȚA VESTULUI. Se rupe Ardealul? O veste proastă pentru USR, Dacian Cioloș și UDMR. Opinie de Dan Andronic

ALIANȚA VESTULUI. Se rupe Ardealul? O veste proastă pentru USR, Dacian Cioloș și UDMR. Opinie de Dan Andronic

Alianța Vestului a trecut testul prezentării în mass-media cu bine. A fost prezentată ca o inițiativă a patru primari de succes: Emil Boc, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, Nicolae Robu. Numai că în subtext a apărut întrebarea: Se rupe Ardealul?

O întrebare care răscolește amintirile anilor '90, pe când tânărul Dacian Cioloș era un militant al organizației naționaliste Uniunea Vatra Românească, ulterior șef al organizației de tineret a PUNR, partidul adversar al UDMR în Transilvania. Care l-a dat pe Gheorghe Funar ca primar al Clujului.

Întrebarea de care vorbeam este aceea care ne macină discursurile politice de foarte mult timp:

Se rupe Ardealul?

Dacă ascultăm declarațiile celor 4 "mușchetari" nu rezultă așa ceva: 

„Scopul nostru este ca, punând împreună forţele şi energiile noastre, să facem ca oraşele noastre să fie mai prospere. Credem că cele patru oraşe aliate, acţionând în comun, să fie mai accesibile şi atractive pentru investiţii din fonduri europene.

Unul dintre obiectivele imediate este să construim o Asociaţie de Dezvoltare Interregională care să fie partener al Guvernului pentru ca în exerciţiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important şi credem că suntem un partener care poate fi luat în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România”, a declarat pentru ebihoreanul, Ilie Bolojan, primarul Oradei. Fost secretar general al Guvernului pe timpul lui Călin Popescu-Tăriceanu, ulterior vicepreședinte al PNL. Acum demisonat din funcție.

De altfel, toți cei constituiți în Alianța Vestului sunt membrii PNL. Mai mult, toți au fost la guvernare, într-o formă sau alta, direct sau prin reprezentanți, cazul ex-premierului Emil Boc fiind cel mai reprezentativ. 

Prezentată ca o inițiativă economică, Alianța Vestului are o importanță politică. Reprezintă prima mișcare majoră a PNL în Transilvania, într-o încercare de a recupera electoratul plecat spre USR și Dacian Cioloș. Care au făcut tot posibilul ca să se prezinte drept alternativă la PSD, atacând uneori PNL.

Fără a promova un discurs neomarxist, așa cum are USR, Alianța Vestului vine ca o variantă de dreapta, pragmatică din punct de vedere economic, conservatoare ca valori morale, cu o capacitate de penetrare în zona rurală, dar mai ales cu vești bune: Orașele noastre (Cluj, Timișoara, Oradea, Arad) se dezvoltă și fără București! Un mesaj pe placul ardelenilor, la care Dacian Cioloș, liderul eternă speranță, nu are ce spune! 

Pentru UDMR veștile sunt la fel de proaste, putând fi un loc în care o parte a electoratului maghiar se poate regăsi. Asta dacă nu vine și formațiunea maghiară cu o alianță a Harghita-Covasna-Mureș care ar dinamita scena politică. Nu cred că se va întâmpla.

Singura veste bună este pentru Klaus Iohannis și PNL, fiind prima mișcare politică cu mesaj pozitiv. Numai bun de folosit în campania la europarlamentare și prezidențiale.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: