Ministerul Afacerilor Externe de la Roma l-a inclus pe Vilonistul român Alexandru Tomescu alături de jurnalista Radio România Internațional, Iuliana Anghel în aşa-numitul "Albo degli Italofoni", o listă care include personalităţi din domeniile cultural, economic, politic şi mass-media din întreaga lume, cărora le este recunoscută contribuţia la dezvoltarea şi promovarea culturii şi limbii italiene. Printre personalităţile din România incluse pe această listă se află soprana Mariana Nicolesco, fostul tenisman Ilie Năstase sau fotbalistul Gheorghe Hagi.

Ambasada Italiei la Bucureşti va găzdui astăzi, de la ora 16:30, o ceremonie în cadrul căreia personalităţile selecţionate vor primi o legitimaţie de… "italofon". Anul trecut, Violonistul Alexandru Tomescu şi Jurnalista Iuliana Anghel au fost decoraţi de Preşedintele Republicii Italiene cu Ordinul Steaua Italiei în grad de Cavaler.

Alexandru Tomescu este  artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Acesta a câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de muzică „George Enescu”.

Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani, pe  vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România,  propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză și fără partitură – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe,  Bach .

Turneul Stradivarius, a ajuns anul acesta la a 8a ediție și va avea pentru prima dată, avengură internațională, melomanii din patru tări, urmând a se bucura de sunetul unic al viorii Stradivarius.