Alexandru Rogobete, secretar de stat la Sănătate: „Lăsați profesioniștii să-și facă treaba!”
- Iuliu Vlădescu
- 9 aprilie 2023, 09:12
Medicina primară și prespitalicească rămâne o prioritate pentru Ministerul Sănătății. Drept urmare, în ciuda informațiilor publice care circulă în acest sfârșit de săptămâni, oficialii Ministerului asigură că diminuarea bugetului PNRR din sănătate nu va afecta investițiile anunțate atât de necesare în România. Va fi o reducere, dar la nivelul fondurilor destinate pentru Asistență Tehnică.
Într-o intervenție la final de săptămână, secretarul de stat Alexandru Rogobete reacționează la informațiile apărute în spațiul public cu privire la reducerea fondurilor din PNRR alocate sistemului medical românesc. Tăierile, spun oficialii, sunt firești și vin ca urmare a creșterii economice peste așteptări înregistrată de țara noastră în 2021 față de 2020. Surprinzător și nedorit, sănătatea, alături de energie și mediu ar urma să fie cel mai afectate.
”Nu se pune problema de reducerea finanțării sau de blocarea investițiilor în medicina prespitalicească, dă însă asigurări ferme Alexandru Rogobete. “Deși inițial, planul era să finanțăm prin PNRR doar 25 de ambulatorii (cu o alocare de 80 de milioane de euro), ținând cont de importanța acestor servicii medicale, am decis suplimentarea considerabilă. La finalul lunii martie au fost semnate toate contractele de finanțare prin care 69 de ambulatorii de specialitate (față de cele 25 inițiale) vor fi renovate, extinse și modernizate cu echipamente noi”, a detaliat Rogobete, responsabil de monitorizarea și implementarea PNRR în cadrul Ministerului. Tot el a ținut să asigure opinia publică că îmbunătățirea serviciilor de sănătate de calitate reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății și că diminuarea bugetului PNRR din sănătate se va realiza din fondurile destinate pentru Asistență Tehnică, proces ce nu va afecta investițiile atât de necesare pentru sistemul medical românesc.
Reamintim că pentru dezvoltarea medicinei ambulatorii de specialitate, Ministerul Sănătății a alocat 120 de milioane de euro și a finanțat de două ori mai multe unități sanitare în vederea dezvoltării serviciilor ambulatorii.
Neafectate vor rămâne și bugetele anunțate pentru digitalizarea sistemului de sănătate, vitală pentru creșterea accesului la servicii medicale a cetățenilor care trăiesc în zonele defavorizate.
”Exact în ziua când în spațiul public se vehicula faptul că Ministerul Sănătății renunță la digitalizarea prin PNRR, reprezentanții instituțiilor medicale (ANMCS, CNAS, INSP, STS, ADR etc) participau la o ședință de lucru pentru finalizarea ghidurilor de finanțare pentru digitalizare”, a ținut să clarifice secretarul de stat, precizând că va fi finalizat curând protocolul de colaborare și contractul de finanțare pentru dezvoltarea sistemului informatic al CNAS. Se vor lansa apeluri de proiecte, pentru digitalizare, în valoare de 350 milioane de euro, la final de aprilie.
“Este trist atunci când interesele politice ale unora informează greșit cetățenii cu privire la proiectele de investiții, de reformă și de dezvoltare a sistemului medical. Cu manipularea unor informații în scop politic, nu se obține decât blocarea proiectelor, iar la sfârșitul zilei, pierdem toți”, a atras atenția oficialul.