Evenimentul Zilei > Social > Alexandru Rafila, despre dublul efect al măștilor de protecţie: „A redus și …”
Alexandru Rafila, despre dublul efect al măștilor de protecţie: „A redus și …”

Alexandru Rafila, despre dublul efect al măștilor de protecţie: „A redus și …”

Alexandru Rafila a declarat că purtarea măştilor de protecţie a avut dublu efect asupra nostră. Ne-a ferit şi de virusul gripal. În opinia sa, sunt mult mai puţine cazuri faţă de alţi ani.

Alexandru Rafila a declarat că măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului au avut efect și asupra virusului gripal. Iar măştile de protecţie au avut dublu efect.

Alexadru Rafila: Ministerul Sănătății a rămas cu un milion de doze de vaccin antigripal

„Este o dovadă că avem mai puține cazuri de gripă anul şi a scăzut și interesul populației de a se vaccina antigripal. Acum acestea sunt disponibile pentru populația generală. Rafila a mai spus că sunt foarte mici șansele ca o persoană să aibă, în același timp, și virus gripal și coronavirus. Dar nu poate fi exclus”, a declarat medicul.

Şi continuă: „Orice infecție virală, respiratorie care se transmite aerian e ajutată, dacă vreți, de sezonul rece. Şi nu poate să facă excepție acest coronavirus față de virusul gripal. De exemplu, care se transmite în mod similar”.

Sunt foarte puține cazuri de gripă sezonieră anul acesta

„Utilizarea măștii a făcut ca și în emisfera nordică să fie aceeași situație care fusese în vară în emisfera sudică. O circulație redusă a virusului gripal.  Probabil din această cauză a scăzut și interesul pentru vaccinarea antigripală.

În toamnă toată lumea căuta vaccin gripal, acum văd că Ministerul Sănătății a rămas cu un milion de doze nefolosite. Si a trecut la o nouă etapă de vaccianre la populația generală, în măsura în care populația dorește să o facă”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre riscul să contractăm în același timp și virusul gripal și coronavirusul

„Evident că e un risc, dar nu sunt foarte multe situații de acest gen descrise în literatură. Există…. Ar trebui să fie o coincidență prea mare, mai ales în condițiile în care infecția gripală are niveluri extrem de joase în România și, în general, în Europa.

E o probabilitate mică, dar orice lucru e posibil. O infecție simultană cu virus gripal și cu noul coronavirus evident că pune la grea încercare orice persoană chiar dacă e cu sistem imun de bună calitate”, a declarat medicul Rafila la B1TV.