Alexandru Rafila tocmai a făcut anunţul! Se întâmplă de mâine, 6 aprilie. Ce efecte negative are iodura de potasiu

Alexandru Rafila tocmai a făcut anunţul! Se întâmplă de mâine, 6 aprilie. Ce efecte negative are iodura de potasiu Sursa: Fireflyphoto | Dreamstime.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit în repetate rânduri despre iodura de potasiu și în ce situații se administrează aceasta. Având în vedere că distribuirea pastilelor va începe curând, din 6 aprilie autoritățile vor demara o campanie de informare. Cetățenii trebuie să știe momentul în care se administrează pastilele, cum și ce efecte negative pot avea asupra organismului.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că începând de miercuri, 6 aprilie, va fi demarată o companie care prezintă toate informațiile cu privire la administrarea pastilelor cu iodură de potasiu. Potrivit oficialului, distribuirea medicamentelor către cetățeni nu poate începe până când nu sunt oferite toate informațiile necesare administrării acestor tipuri de pastile.

"Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu", a spus Rafila.

Campania se va desfășura prin intermediul canalelor de comunicare mass-media, a precizat oficialul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot ce trebuie să știi despre iodura de potasiu

În primul rând trebuie lămurit motivul pentru care sunt distribuite aceste medicamente. Este o măsură preventivă, în prezent nefiind niciun pericol iminent. De asemenea, autoritățile au decis să distribuie pastilele cu iodură de potasiu prin intermediul Ministerului Sănătății pentru ca, în cazul în care va fi nevoie, cetățenii să nu procure produse neconforme sau nocive, din surse neautorizate.

Nu trebuie să administrați pastilele cu iodură de potasiu imediat după ce le primiți. Ele se utilizează doar în cazul unei expuneri la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear. Pastilele vor fi administrate în primele șase ore după anunțul autorităților. Doza este una unică, în funcție de categoria de vârstă prezentată mai sus. În cazul copiilor, ministrul Sănătății recomandă ca administrarea pastilei de iodură de potasiu să se facă de către părinți, în funcție de recomandările autorităților.

Iodura de potasiu trebuie păstrată într-un loc întunecat, sigur, uscat și răcoros. Nu lăsați pastilele la îndemâna copiilor, avertizează autoritățile.

Autoritățile lansează și un semnal de alarmă cu privire la administrarea pastilelor cu iodură de potasiu. Nu toți cetățenii pot utiliza astfel de medicamente. Administrarea nerecomandată poate determina disfuncționalități ale glandei tiroide.