Pericolul pastilelor cu iodură de potasiu. Românii se pot expune unui risc enorm dacă fac asta
- Simona Suciu
- 4 aprilie 2022, 17:11
Medicii spun că pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie luate preventiv după ureche, ci doar la recomandarea medicului și în caz de pericol iminent. Tabletele pot da reacții adverse extrem de grave.
Pastilele cu iodură de potasiu nu trebuie luate preventiv, deoarece ne pot afecta grav sănătatea. „Iodura de potasiu are o concentraţie foarte mare tocmai pentru a asigura un anumit blocaj al tiroidei într-un anumit context, atunci când există foarte mult iod radioactiv în atmosferă.
Ca atare, preferăm să dăm o concentraţie foarte mare, cu anumite riscuri, decât să asistăm la un moment dat la afectarea tiroidei şi mai departe la posibilitatea apariţiei cancerului tiroidian.
Din acest motiv, acest medicament se administrează doar în situaţia în care există un pericol iminent Acum însă acesta nu există “, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.
Reacții adverse
Specialistul a mai spus că administrarea de astfel de pastile după ureche poate genera reacții adverse serioase. „Populaţia trebuie să ştie că în momentul în care vom putea evalua aceste medicamente e posibil să apară anumite reacţii adverse cu o frecvenţă de apariţie mai mare, cum ar fi o erupţie pe piele, dar şi anumite reacţii adverse cu o frecvenţă necunoscută în acest moment. Şi aici putem chiar să vorbim de o respiraţie şuierătoare, o tuse apărută la un moment dat sau chiar de un sindrom diareic.
Dar cele mai serioase probleme sunt reprezentate de tulburările autoimune care apar la o distanţă mai lungă de timp. E posibil să apară boala Hashimoto, guşa nodulară şamd la fel cum se poate întâmpla să asistăm la o dereglare a tiroidei în viitor. Poate să apară o hipotiroidie sau o hipertiroidie“, a mai spus medicul la Antena 3.
Distribuția pastilelor cu iod se amână
Ministerul Sănătății a anunțat că distribuția pastilelor cu iodură de potasiu se amănă pentru a doua jumătate a lunii aprilie, după ce medicii de familie au refuzat să le împartă pacienților. Instituția spune acum că mai întâi se va face o campanie de informare a populației.
„Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie“, a anunțat Ministerul Sănătății.
Alexandru Rafilla a explicat săptămâna trecută că administrarea de pastile cu iodură de potasiu este destinată copiilor şi adulţilor de până la 40 de ani, precizând că dozajul este diferit în funcţie de grupa de vârstă.