Alexandru Rafila, recomandări pentru ministrul Educației. Cum poate continua școala în condiții de siguranță

Alexandru Rafila, recomandări pentru ministrul Educației. Cum poate continua școala în condiții de siguranță sursă: EvZ

Elevii ar trebui testați împotriva COVID-19 cel puțin o dată pe săptămână pentru ca școlile să nu se transforme în focare epidemiologice.

Medicul Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS susține că trebuie să fie o testare de screening pentru școlari. Potrivit spuselor sale, autoritățile au la dispoziție trei măsuri pentru a evita transformarea școlilor în focare COVID.

În primul rând, a precizat medicul, părinții sau alte rude apropiate, care locuiesc împreună cu copiii, ar trebui să fie vaccinate. Astfel se previne îmbolnăvirea copiilor. De asemenea, a mai recomandat Alexandru Rafila, în cazul copiilor cu vârste mai mari de 12 ani este bine să se administreze vaccinul.

O a doua măsură presupune testarea măcar o dată pe săptămână a copiilor în școală. Astfel ar fi detectate din timp anumite cazuri de infecție. O astfel de acțiune ar trebui organizată de Ministerul Educației.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu trebuie să ne gândim la lucruri extrem de birocratice, dimpotrivă, trebuie să fie o testare de screening, adică de depistare, care ulterior, dacă de exemplu un test este pozitiv, poate fi confirmată într-un laborator, nu e nici un fel de problemă, dar lucrul ăsta trebuia organizat în timpul verii, acum până îl organizăm, se termină valul pandemic”, a precizat Alexandru Rafila.

Aerisirea claselor în pauze, o măsură de prevenire a infecțiilor

Potrivit spuselor sale o altă măsură care se impune, a treia, se referă la aerisirea regulată a sălilor de clasă și la respectarea regulilor de distanțare socială. Aceasta pentru ca elevii să evite să se infecteze cu noul coronavirus

„Cel de-al treilea lucru este bineînțeles legat de respectarea măsurilor din școală, de distanțare, în măsura posibilului. Eu nu sunt îngrijorat de exemplu de îmbolnăvirea copiilor de către cadrele didactice, chiar dacă sunt nevaccinate, pentru că acolo există o anumită distanțare, atât cadrele didactice, cât și copiii poartă mască, deci riscurile de îmbolnăvire sunt mai mici. În plus, un lucru care este esențial și care este recomandat cu tărie și de OMS și de Centrul European de Control al Bolilor este aerisirea foarte bună a claselor în pauze”, a precizat medicul Alexandru Rafila.