Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei: Testarea pe banii statului va fi posibilă, însă pentru o perioadă limitată de timp

Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei: Testarea pe banii statului va fi posibilă, însă pentru o perioadă limitată de timp sursă: EvZ

România trebuie să fie pregătită pentru probabilitatea confruntării cu un val cinci al pandemiei de coronavirus. Subiectul a fost abordat în cadrul negocierilor de joi, 11 noiembrie, dintre liberali și social-democrați, unde s-au discutat mai multe măsuri ce trebuie adoptate astfel încât boala COVID-19 să poată fi controlată, printre care și accesul extins la testarea împotriva virusului SARS-COV-2.

„Am discutat (n.r. la negocierile de joi cu PNL) despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă acces extins la testare. Am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste”, a declarat, joi, deputatul PSD Alexandru Rafila.

România s-ar putea confrunta cu un val cinci al pandemiei

România trebuie să fie pregătită și pentru apariția unui val cinci al pandemiei de coronavirus, motiv pentru care liberalii și social-democrații au abordat și problema acordării asistenței medicale ambulatorii astfel încât pacienții să poată beneficia de investigații medicale într-un timp cât mai scurt.

De asemenea, printre subiectele dezbătute în cadrul negocierilor de joi s-a discutat și despre accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi stimularea producţiei interne de astfel de produse.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am mai discutat despre alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei, atât cât este posibil, în secţiile de terapie intensivă”, a mai transmis profesorul Alexandru Rafila, precizând că, în anul 2020, raportul de evaluare al secțiilor ATI nu a condus la aplicarea unor măsuri concrete și eficiente astfel încât siguranța acestor departamente să crească.

Alexandru Rafila: Testare pe banii statului pentru o perioadă limitată de timp

„Riscurile niciodată nu vor putea fi excluse, discutăm de infrastructură veche. Cred că un lucru cel puţin la fel de important este trainingul personalului, pentru că cel mai greu lucru care se schimbă, în general, şi poate în România în mod special, este obişnuinţa. Trebuie să învăţăm să lucrăm după proceduri şi să evităm rutina. (...) Presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă creezi posibilitatea evaluării ambulatorii. Mortalitatea mare în România, inclusiv conform constatărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardivă la medic a pacienţilor, care de multe ori vin în forme complicate şi care nu mai pot fi, din punct de vedere terapeutic, ajutaţi şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe. Noi vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni şi să terminăm cu această sperietoare a prezenţei, a deplasării la spital”, a mai transmis fostul reprezentant al României la OMS.

Întrebat dacă testarea pe banii statului pentru o perioadă de două luni de zile ar reprezenta o soluție astfel încât populaţia să se obișnuiască cu accesul pe baza certificatului verde COVID la locul de muncă, Alexandru Rafila a spus: „Este o soluţie pentru o perioadă limitată de timp. Lucrul ăsta se întâmplă sau s-a întâmplat în multe ţări din Uniunea Europeană. Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune extrem de mare pe populaţie, nu numai pe spitale şi cu o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv asupra personalului medical, de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale. Lucrul ăsta trebuie să înceteze şi, de asemenea, trebuie să înceteze discriminarea, trebuie să încurajăm testarea. Sigur că încurajarea testării nu înseamnă că oricine se poate testa pe termen nedefinit şi cu o frecvenţă nedefinită. Va exista o definire a numărului de teste”.