Alexandru Rafila despre mita din spitale: „Ne uităm şi noi la sesizările către Ministerul Sănătăţii”

Alexandru Rafila despre mita din spitale: „Ne uităm şi noi la sesizările către Ministerul Sănătăţii”Sursă: Dreamstime.com

Numărul celor care cer sau primesc șpagă în sistemul sanitar s-a redus foarte mult, în ultimul timp. Este părere ministrului Sănătății Alexandru Rafila care se bazează, atunci când face astfel de afirmații, pe numărul mic de sesizări care îi sunt aduse la cunoștință. De parcă toată lumea anunță public atunci când dă sau i se cere șpagă la internare în spital.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila susține că fenomenul șpăgii în spitale – „a plicului”, așa cum îl numește plastic, s-a redus considerabil. Iar pentru că numărul sesizărilor cu privire la acest subiect au început să fie mai puține. Rafila susține că sunt mai puține sesizări din partea pacienților nemulțumiți de calitatea serviciilor medicale sau care reclamă faptul că li s-a cerut mită. El a spus că doar 2% din mesajele pe care le primește reprezintă sesizări cu aspecte negative.

„Cred că s-a redus acest fenomen, avem semnale, dar ne uităm şi noi la sesizările care se fac către Ministerul Sănătăţii după internări. În general avem sesizări negative, undeva în jur de 2% din totalul cazurilor, deci nu e foarte mult, 2 %”, spune ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, toleranța celor din minister ar fi zero față de astfel de comportamente, mai ales că și salariile au crescut spune Rafila. Ca și cum obiceiul de a lua șpagă depinde de nivelul de salarizare. Iar nu de lăcomia celor care pretind și primesc „plicul”.

„Noi avem toleranţă zero faţă de acest tip de comportament şi aici de asemenea trebuie să avem o abordare dublă. Pe de o parte în ceea ce priveşte personalul medical care în momentul de faţă este retribuit, cred eu corespunzător şi care ştiţi bine, au fost ani de zile când medicii, asistenţii medicali erau foarte, foarte prost retribuiţi”, a declarat ministrul Sănătății Rafila.

Ce se întâmplă cu sistemul de coplată

În acest context, ministrul Sănătății a vorbit și despre introducerea co-plății în spitalele din România. El a spus că este vorba doar de un proiect pilot care se va aplica peste câțiva ani.

„Rămâne în pilot în 1- 2 spitale peste 3 ani. Informaţia care a fost difuzată în spaţiul public a fost speculată, dar şi utilizată din punct de vedere politic într-un mod incorect aş spune şi cred că orice lucru trebuie pilotat, încercat, nu e niciun fel de problemă”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila se dezvinovățește pentru această măsură care se anunță foarte nepopulară și contestată. El spune că propunerea a venit din partea unor consultanți care au elaborate strategia sistemului de sănătate din România. Iar dacă nu se va dori, nu se va aplica.

„E o propunere făcută de consultanţii acestei strategii. Dacă nu se doreşte, nu trebuie neapărat să se aplice. Dar să spui că este o co-plată impusă când se discută despre un pilot în 2 spitale care se va desfăşura peste 3 ani este în mod evident o dovadă de rea credinţă sau de lipsă de înţelegere, care pe care n-aş vrea să o comentez”, a precizat Alexandru Rafila, conform TVR Info.

Ne puteți urmări și pe Google News