Președintele Societății Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, a explicat cum ar trebui luată, de fapt, măsura închiderii școlilor.
El a punctat că măsura nu trebuie exclusă, dar ar trebui făcută gradual, invocând studii OMS, care arată că, după închiderea școlilor, numărul de cazuri a crescut pentru că cei mici nu stăteau acasă, ci relaționau.
Pe de altă parte, părinții nu trebuie să se îngrijoreze întrucât copiii se îmbolnăvesc mai greu, fac forme mai ușore, potrivit spuselor sale.
„Dacă epidemiologic se ajunge la un focar, atunci închizi școlile. Părinții trebuie să înțeleagă și dacă apar cazuri, ele nu afectează dramatic starea de sănătate a copiilor și măsurile trebuie luate gradual.
Dacă o să ajungem peste o lună, spre exemplu, când am avea zeci de mii de cazuri, atunci înseamnă că o să înghețăm anul școlar, universitar. Trebuie să ne gândim la activitatea socială, dar și la cea economică. Dacă vom lua măsuri restrictive, toată lumea stă acasă, primește concediul medical, șase săptămâni să zicem.
O țară trebuie să facă un cointainment, măsuri graduale. Chestiunea cu închiderea școlilor la nivel național nu cred că au fost decât în zonele afectate atunci, în epicentru.
Nu e o măsură pe care să o excluzi, dar ea trebuie făcută gradual”, a declarat Alexandru Rafila.