Evenimentul Zilei > Actualitate > Alexandru Rafila confirmă apariția unei tulpini mutante de coronavirus
Alexandru Rafila confirmă apariția unei tulpini mutante de coronavirus

Alexandru Rafila confirmă apariția unei tulpini mutante de coronavirus

Profesorul universitar Alexandru Rafila a confirmat că în acest moment a apărut o nouă tulpină mutantă a noului coronavirus. Totodată, el a precizat că nu era nimic neașteptat deoarece așa evoluează virusurile de acest tip. De asemenea, potrivit spuselor sale, noua tulpină răspunde la vaccinurile aflate în prezent în testare, astfel că nu va fi nevoie de alte cercetări.

Alexandru Rafila a precizat că există studii de laborator care arată că noua tulpină are o transmisibilitate mai mare, însă acest lucru nu este confirmat și la transmiterea inter-umană ci doar la nivel de celule. Drept urmare, a precizat profesorul, în acest moment nu este clar dacă gradul de transmisibilitate va fi mai ridicat.

„Au exista studii în laborator care arată o transmisibilitate mai mare, dar nu este certificată la transmiterea interumană ci la nivel de celule și nu este sigur dacă se întâmplă și la nivel interuman”, a spus Alexandru Rafila.

El a menționat că în cazul unei tulpine nou apărute sunt luate în considerare trei elemente, gradul de transmisibilitate, capacitatea de a produce alte forme de boală, mai grave sau mai puțin grave și felul în care noul virus reacționează la anticorpii produși din tulpina original.

„Se pare că vaccinurile care sunt în dezvoltare vor duce producerea unor anticorpi care vor funcționa cu ambele tulpini, sau chiar pe mai multe, pentru că discutăm despre mai multe tulpini, din care una dominantă este în Europa”, a precizat Alexandru Rafila.