Președintele Belarusului a făcut apel la Ucraina să semneze tratatul pe care i l-a pus la dispoziție Rusia pentru a nu fi nevoită să capituleze în fața inamicilor. În aceeași poziție, Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că îl împinge pe el, precum și pe liderul de la Kremlin la război.
Aleksandr Lukașenko îl încurajează pe Volodymyr Zelensky să semneze propunerea pe care i-a pus-o pe masă Vladimir Putin astfel încât războiul din Ucraina să ia sfârșit. În caz contrar, ucrainenii vor fi nevoiți să capituleze în fața inamicilor, a susținut președintele Belarusului.
Lukașenko îndeamnă Ucraina să facă pace cu Rusia
„Rusia a oferit Ucrainei o versiune acceptabilă a tratatului care urmează să fie semnată de Zelensky. Dacă nu este de acord cu acest lucru, va exista o capitulare a Ucrainei”, a declarat președintele Aleksandr Lukașenko, subliniind că Rusia nu va pierde războiul pe care l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina.
„Dacă Kievul nu semnează un acord cu Moscova, atunci va trebui să semneze un act de capitulare”, a reiterat Alexandr Lukașenko.
„Americanii și partenerii ne împing la război”
Președintele Belarusului a transmis că militarii săi „nu participă la război”, autoritățile de la Minsk susținând pacea în regiune, care garantează liniștea și în țara lor.
„Vrem să fie pace, altfel nu va fi pace nici în Belarus”, a spus președintele Alexandr Lukașenko, acuzând ulterior SUA și aliații lor de provocarea unui conflict militar.
„Am doborât două rachete ucrainene. Dacă ne provoacă, vom răspunde. Dar nu va trebui să lupți cu Ucraina. Americanii, împreună cu partenerii, ne împing la război”, s-a exprimat Alexandr Lukașenko, potrivit NEXTA.
Armata belarusă stă pe loc
În altă ordine de idei, Lukașenko a vizitat, vineri, Moscova și i-a promis lui Vladimir Putin echipament militar actualizat. Armata belarusă a transmis, de asemenea, că își întărește trupele de-a lungul graniței. Dar, în ciuda alarmei tot mai mari din partea Ucrainei că Belarusul se va alătura atacului rusesc, până în prezent, armata belarusă, formată din 48.000 de oameni, stă pe loc.
„Mișcarea de trupe nu are nicio legătură cu pregătirea, cu atât mai puțin cu participarea armatei belaruse la o operațiune militară specială în Ucraina”, a declarat Viktor Gulevich, șeful Statului Major General al armatei belaruse și ministru adjunct al apărării.
Există un motiv întemeiat pentru această precauție. Alăturarea la atacul împotriva Ucrainei ar fi extrem de nepopulară - un sondaj a arătat că doar 3% dintre belaruși susțin o astfel de idee, potrivit lui Ryhor Astapenia, care conduce Inițiativa pentru Belarus în cadrul Programului Rusia și Eurasia de la Chatham House - și ar putea diviza armata, care este unul dintre pilonii cheie care îl mențin pe Lukașenko la putere.