Alexander Adamescu își joacă ultima carte la Curtea de Apel. Miza: încetarea mandatului de arestare

Alexander Adamescu își joacă ultima carte la Curtea de Apel. Miza: încetarea mandatului de arestare

Reprezentanții omului de afaceri Alexander Adamescu au o ultimă șansă, pe rolul Curții de Apel București (CAB), să îl scape pe fiul magnatului Astra, Dan Adamescu, de mandatul internațional de arestare. Avocații lui Alexander Adamescu au contestat pe rolul CAB decizia instanței ierarhic inferioare, care a decis să respingă solicitarea lor prin care cereau judecătorilor să constate încetarea de drept a măsurii preventive. Decizia CAB va fi definitivă.

Dosarul este ținut în continuare la secret la Curtea de Apel București, iar vineri a avut loc o a doua ședință în spatele ușilor închise. Avocații omului de afaceri susțin că potrivit legii penale române, în faza de urmărire penală, așa cum se află și Alexander Adamescu, arestarea preventivă nu poate dura mai mult de șase luni, or mandatul omului de afaceri datează din 2016.

Dosarul în care Alexander Adamescu solicit încetarea mandatului a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe data de 7 mai sub numărul 2627/2/2019 și s-a judecat pe parcursul a trei termene, apoi a fost declinat la Tribunalul București.

Acolo, Alexander Adamescu a pierdut: „Respinge ca nefondată cererea petentului Adamescu Bogdan Alexander (…), având ca obiect încetarea de drept a mandatului european de arestare nr.1 din 06.06.2016 emis de CAB, în baza mandatului de arestare preventiva nr.13/UP/19.05.2016 emis de CAB-Sectia I penală, prin Încheierea din 19.05.2016, pronunțată în dosarul nr.3576/2/2016. (…) Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunțata în cameră de consiliu azi, 09.08.2019”, se arată în decizia Tribunalului București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel București, unde se judecă respectiva contestație.

Apărătorii omului de afaceri susțin că potrivit legii penale române, în faza de urmărire penală, așa cum se află și Alexander Adamescu, arestarea preventivă nu poate dura mai mult de șase luni.

Alexander Adamescu a stat după gratii în Marea Britanie vreme de 12 luni, însă această reținere era în interiorul acelei proceduri de extrădare, pe care justiția britanică nu a tranșat-o nici până în prezent.

Pronunțarea pe care ar trebui să o dea Curtea de Apel București în legătură cu această solicitare ar putea lămuri situația lui Alexander Adamescu. În ipoteza în care s-ar constata această măsură preventivă ar înceta de drept, atunci nu s-ar mai justifica nici darea în urmărire internațională.

În aceast scenariu, cererea de extrădare în România a lui Alexander Adamescu nu s-ar mai justifica și el ar deveni un om liber, acolo, în Marea Britanie.

În martie 2018, Alexander Adamescu a fost arestat preventiv a doua oară în Marea Britanie, după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare.

Pe 6 martie 2019 însă, judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie, a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă a lui Alexander Adamescu şi deţinere a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte măsuri judiciare (n.r. - echivalentul celor impuse prin control judiciar - „bail conditions”) şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline.

Alexander Adamescu a mai fost arestat în vara anului 2016, fiind acuzat de dare de mită, dar a fost eliberat, tot pe cauțiune.

În 26 mai 2016, instanţa supremă din România a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi tatăl său alături de judecătorii de la Tribunalul București și de mai mulți practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă. Condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare, Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie 2017, în timp ce își executa pedeapsa.