Alertă totală în România! Bolile care pun la pământ zeci de mii de oameni. Sunt extrem de contagioase
- Antonia Hendrik
- 27 martie 2022, 14:38
Bolile respiratorii infecțioase, extrem de contagioase și foarte frecvente revin la nivel mondial, după ce constatăm că asistăm la o scădere importantă a infecției cu SARS-CoV-2. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de cazuri de gripă și viroze respiratorii și varicelă. Numai în România s-au înregistrat 64.058 de cazuri de infecții respiratorii acute până săptămâna trecută.
La nivel mondial s-a urmărit ratele de incidență a opt boli respiratorii infecțioase, inclusiv varicela, rujeola, pertussis, oreion, boala pneumococică invazivă, scarlatina, rubeola și boala meningococică, după ce infecţiile COVID-19 au scăzut.
Simptomele infecțioase se pot agrava, provocând complicații grave, în special în populațiile vulnerabile. Varicela, rujeola, pertussis și IPD pot induce infecții la plămâni (adică, pneumonie) și infecții sau inflamații la nivelul creierului (adică, encefalită). De asemenea rubeola poate provoca probleme cardiace, pierderea auzului și a vederii, avort spontan, avertizează specialiştii.
64.058 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) au fost raportate săptămâna trecută de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Asistăm la o creștere de 20% față de săptămâna anterioară.
Alertă în lumea medicală! Revin bolile respiratorii infecțioase
Potrivit raportului INSP, săptămâna trecută au fost raportate 557 de cazuri de gripă clinică față de doar 12 cazuri, în aceeași săptămână a anului trecut. Pe toată durata lunii februarie, în fiecare săptămână, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a fost de peste 50.000 de cazuri dar fără niciun deces.
În raport se mai arată că până pe 20 martie, au fost vaccinate antigripal 1.480.240 de persoane din grupele la risc cu vaccin. Medicii susțin că această creștere a numărului de infecții respiratorii este cauzată de scăderea infecțiilor cu SARS-CoV-2 și relaxarea măsurilor.
Vedem într-adevăr o creștere a numărului de cazuri de infecții gripale, însă deocamdată este o creștere ușoară, neîngrijorătoare în acest moment. Cauzele pentru acest lucru sunt mai multe, pe de o parte prelungirea vremei reci și faptul că a scăzut numărul de cazuri COVID, și celelalte virusuri încep să scoată din nou capul la suprafață. Nu în ultimul rând, acest lucru se întâmplă și pentru că suntem foarte relaxați, nimeni nu mai poartă mască, nimeni nu se mai păzește de nimic”, a declarat medicul Cătălin de Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală.
Se recomandă purtarea măștii de protecție
Infecțiile virale pot izbucni în mod imprevizibil în orice moment și au potențialul de a deveni amenințări emergente la adresa sănătății umane și a stabilității globale. Medicii spun că temperaturilor scăzute din luna martie sunt cauza sezonului gripal prelungit.
Să ne aducem aminte că și înainte de pandemie, când vorbeam de sezonul de gripă, vorbeam inclusiv de luna martie și chiar o parte din luna aprilie. Era o situație frecventă. În al doilea rând, trebuie să luăm în calcul faptul că, în condițiile în care virusul SARS-CoV-2 a pierdut din intensitate, virusurile care sunt competitori să-și arate forța. Și aici vorbim de virusurile gripale, vorbim de virusurile care dau răcelile banale, motiv pentru care avem în prezent și mai multe viroze și nu doar cazuri de gripă”, a declarat Adrian Marinescu.
Încă o cauză se datorează faptului că răspândirea virală rapidă de la o persoană la alta poate avea loc prin stropii respiratorii produşi de strănut, tuse și vorbire, ceea ce duce la epidemii la nivel național. Din acest motiv masca ar trebui purtată mai ales în zonele aglomerate.