Valul de infecţii respiratorii şi de gripe, peste aşteptări

Valul de infecţii respiratorii şi de gripe, peste aşteptări

Trei români au murit de gripă, numărul copiilor care au lipsit de la şcoală din cauza virozelor aproape s-a dublat, iar cel al bolnavilor a crescut cu 21,5% în ţară, arată un raport pentru ultimele 7 zile.

Valorile maxime în ceea ce priveşte răcelile şi gripele, aşteptate de specialişti pentru această perioadă, au fost depăşite, arată analiza făcută de experţii Centrului Naţional de Boli Transmisibile pentru ultima săptămână.

Epidemiologii estimează că, în perioada următoare, se vor menţine aceleaşi tendinţe de creştere şi recomandă ca, mai ales în şcoli, elevii care prezintă semne de infecţii respiratorii (principala sursă de propagare a răcelilor şi gripelor) să fie izolaţi la domiciliu.

Gravidă de 29 de ani, moartă de gripă la Cluj

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, în ultima săptămână, au fost înregistrate oficial aproape 120.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu aproape 22 la sută mai multe comparativ cu săptămâna precedentă.

În plus, laboratorul Institutului "Cantacuzino" a confirmat 83 de cazuri de gripă (40 de tip A/H1N1 şi 43 de tip B).

Din nefericire, în ultima săptămână, au murit şi trei români de gripă. Este vorba despre un bărbat de 41 ani, din Bucureşti, care suferea de boli cronice, şi de o gravidă din Cluj, care avea doar 29 de ani şi era însărcinată în luna a cincea. Ultimul caz este la Suceava, la o femeie în vârstă de 59 de ani. Combinaţii de virusuri gripale şi cazuri de varicelă

Şi numărul copiilor care au lipsit de la şcoală a crescut faţă de săptămâna precedentă - în şcolile generale de la 4,5% la 7,7% (cu 71%), iar în licee de la 3,9% la 5,7% (cu 47%). Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Arad, Prahova, Bucureşti şi Iaşi, virusurile identificate fiind atât de tip A/ H1N1 (pandemic), cât şi B (virus gripal de sezon).

"Toată ţara se confruntă cu o perioadă cu multe afecţiuni acute respiratorii, fiind posibile şi cazuri de gripă. Frecvenţa infecţiilor respiratorii este mai mare, în special în co lectivităţile şcolare însă cazurile înregistrate în diferite şcoli sunt clasice, mai ales după vacanţă. În contextul în care există peste 200 de agenţi patogeni virali ce pot da manifestări acute respiratorii (dintre aceştia şi virusurile gripale) trebuie luate măsuri. Cel mai important este să se intensifice supravegherea colectivităţii şi dacă apare o persoană cu simptome acute, să se încearcă izolarea", este recomandarea profesorului de epidemiologie Doina Azoicăi, de la Spitalul de Pneumologie din Iaşi.

Un număr mare de îmbolnăviri raportează şi spitalele de copii. "De luna trecută am înregistrat o rată mai mare a internărilor, în special la copiii de vârstă mică (de la o lună până la 2-3 ani)", afirmă Dumitru Orăşanu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", din Bucureşti.

Pe lângă virusurile gripale, sunt şi şcoli afectate de boli infecţioase cum e varicela. "Am avut probleme după ce copiii au venit din vacanţă, iar cauza a fost varicela, nu vreun virus gripal. Acum, frecvenţa copiilor este bună", spune directoarea Şcolii nr. 1 din Bucureşti, Iuliana Soare.