Alertă! „Tinerii din România beau şi fumează mai mult decât cei din Europa!”

Alertă! „Tinerii din România beau şi fumează mai mult decât cei din Europa!”

Psihologul Mihai Copăceanu a realizat un studiu pentru lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o la Academia Română, în care arată că 43,9% dintre adolescenți nu se simt iubiți și susținuți de familie și au avut măcar o dată o tendință de suicid.

Potrivit psihologului, aproximativ 43% au primit cel puțin o dată droguri gratuit în vederea consumului și 28,4% s-au declarat dependenți de nicotină.

Cercetarea a fost coordonată de academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici şi a fost realizată pe patru studii - unul calitativ cu 20 de participanți din Sibiu, al doilea cu 253 de elevi desfășurat în Sibiu, unul cu 1235 de părinți din toate județele țării și un studiu național desfășurat online cu 10.114 de adolescenți din România și Republica Moldova.

După patru ani de studiu s-a obținut o rată de răspuns extrem de mare și anume, 10.114 persoane cu vârsta medie de 18,97 ani. Vârsta cea mai frecvent întâlnită la subiecții studiului este de 17 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform studiului peste jumătate din tineri au fumat cel puțin o dată, 18,9% au declarat că fumează până la zece țigări zilnic și 4,1% depășesc peste 20 de țigări pe zi. Astfel, tinerii din România fumează mai mult decât europeni cu 9%. Dependenți de nicotină s-au declarat 28,4%, fetele au declarat că fumează între cinci și zece țigări, iar băieții peste zece țigări zilnic. Motivele fumatului sunt diferite în funcție de gen – băieții fumează mai mult când se plictisesc, iar fetele fumează când sunt nervoase, iritate sau supărate.

Între trei și nouă unități de alcool au consumat 43,6% și 5% au consumat zece sau peste zece unități. O cantitate extrem de mare pentru această vârstă. Majoritatea tinerilor consumă alcool pentru a se distra, următorul motiv fiind socializarea și apoi problemele emoționale.

Consumul în funcție de stările negative a fost regăsit mai ales în grupul de vârstă 17-18 ani și mai puțin la 14 ani. Doar 11,7% au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice în ultimul an. Majoritatea au început să consume alcool sub vârsta de 14 ani.

Din fericire, comparativ cu tinerii europeni cifrele din România sunt mai scăzute la utilizarea non-prescrisă a tranchilizatelor sau sedativelor.

Psihologul și-a dorit să afle ce i-ar face pe tineri să consume droguri, pe cei care în prezent nu au consumat. Printre motivele invocate, 46,5% dintre subiecți sunt împinși de curiozitate pentru a încerca vreodată droguri, 7,7% sunt de părere că motivul pentru a încerca drogurile este cel de a se distra, 9,4% pentru a se relaxa, 2,2% pentru a scăpa de probleme, iar 0,8% pentru a scăpa de suferință. Cel mai consumat drog la momentul prezent este canabisul, consumat de 15,3% dintre subiecții studiului, cifra este mult mai mare decât cea furnizată de Agenția Națională Antidrog, 8%.

Jumătate dintre adolescenții sunt de părere că marijuana ar trebui legalizată în România. Aproximativ 43% au primit cel puțin o dată droguri gratuit în vederea consumului, iar 6,8% au consumat marijuana în ultimele șapte zile, potrivit turnulsfatului.ro