ALERTĂ: Suspiciune de ANTRAX în România. Un cioban internat la Boli Infecţioase - Spitalul Judeţean Buzău

ALERTĂ: Suspiciune de ANTRAX în România. Un cioban internat la Boli Infecţioase - Spitalul Judeţean Buzău

Autorităţile din Vrancea sunt în alertă după ce un cioban din Măicăneşti a fost internat de urgenţă în spital, fiind suspectat de antrax. Potrivit directorului DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, ciobanul are în administrare, împreună cu alte două persoane, peste 600 de oi. Fiul său se pare că prezintă aceleaşi simptome ale bolii.

Alertă maximă în rândul autorităţilor din Vrancea. Recent, a fost înregistrat un caz îmbolnăvire cu antrax. Este suspectat un cioban din localitatea Măicăneşti care are în grijă, împreună cu alte două persoane, peste 600 de oi. Bărbatul este internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău,  cadrele medicale suspectându-l de antrax cutanat. Imediat după răspândirea zvonului că unul din pacienţii Spitalului din Buzău este suspectat de îmbolnăvire cu antrax, specialiştii din Direcţia de Sănătate Publică Vrancea şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară au demarat o anchetă. Au fost prelevate probe de la toate cele 600 de animale şi au fost trimise la laborator, dar semnele clinice nu indică faptul că animalele sunt bolnave.

Prevenţia, mama înţelepciunii

“Dacă ar fi avut antrax, ovinele ar fi avut febră şi ar fi murit pe capete, într-un timp foarte scurt”, susţin specialiştii DSVSA.  Chiar dacă nu există simptome de boală, specialiştii au impus o serie de măsuri. Au delimitat zona de păşunat astfel încât nici un alt animal să nu ajungă la stâna respectivă. Pe de altă parte, până ce vor fi disponibile rezultatele analizelor de laborator, care să confirme sau să infirme boala, autorităţile au luat măsura să arunce laptele colectat de la animale care au fost supuse testului. Ciobanul, în legătură cu care  există suspiciunea că ar fi contaminat de antrax, este internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani. Este izolat, date fiind circumstanţele care duc spre suspiciunea că are antrax cutanat, o formă a bolii mai puţin gravă decât antraxul pulmonar sau cel gastro-intestinal. Antraxul este o boală infecţioasă produsă de un bacil foarte rezistent, comună omului şi animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la bovine, caprine si ovine. Transmiterea la oameni se face prin intermediul contactului cu animalele infectate, dar poate apărea şi ca urmare a inhalării aerului care conţine sporii bacilului. Boala afectează în special persoanele care manevrează pielea animalelor, fermieri, măcelari şi veterinari sau pe cele care torc lâna, conform news.ro.

 

Recomandările noastre