Alertă la revenirea luptătorilor străini din teatrele de operațiuni teroriste: Rusia și Statele Asiei Centrale, pe primul loc. Pulsul planetei

Alertă la revenirea luptătorilor străini din teatrele de operațiuni teroriste: Rusia și Statele Asiei Centrale, pe primul loc. Pulsul planetei

Aproximativ 10.000 de cetăţeni din foste state sovietice au luptat în Siria de partea teroriştilor, cei mai mulţi fiind din ţările central-asiatice ale fostei Uniuni Sovietice, a declarat Ilia Rogachev, director al departamentului pentru noi ameninţări şi provocări din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova.

„Din cei 20.000 până la 40.000 de militanţi străini care au luptat în Siria, aproximativ 10.000 erau din ţări ale Comunităţii Statelor Independente - CSI, cu precădere din Rusia, Nordul Caucazului și Asia Centrală”, a declarat oficialul rus. Rogachev a mai completat că reîntoarcerea acestor persoane în ţările de origine reprezintă o reală ameninţare pentru Rusia şi statele din spaţiul postsovietic.

Afirmația a fost reluată și de către Președintele rus Vladimir Putin miercuri, când a afirmat că aproape 10.000 din cei circa 20.000 de luptători străini din Siria provin din spațiul CSI și vor reveni acasă odată cu încheierea preluării regiunii controlate de către Daesh, autointitulată Stat Islamic. Pe regiuni, circa 5000 provin din Asia Centrală și 4000 din Rusia, cel mai mare număr înregistrat într-o singură țară.

Există o întreagă dezbatere relativă la motivul unei asemenea afirmații publice a președintelui Vladimir Putin, o parte dintre comentatori amintind că, în anul dinaintea jocurilor olimpice de iarnă de la Soci, Rusia și FSB au încurajat, ba chiar au facilitate deplasarea islamiștilor și jihadiștilor ruși din Caucazul de Nord, cu precădere, în Siria și Irak, în teatrele de operațiuni teroriste. Jihadismul și radicalismul islamic a continuat să fie utilizat în Caucazul de Nord, cu precădere în Cecenia lui Ramzan Kadârov, pentru a explica încălcarea drepturilor omului, închisorile și justiția private și represiunile împotriva rudelor celor condiderați teroriști, a insurgenței cecene și a dușmanilor personali ai lui Kadârov.

Totuși fenomenul este unul real, iar reîntoarcerea luptătorilor străini din teatrele de operațiuni din Siria și Irak este aproape. Unii deja s-au reîntors în statele de origine. În alte zone capturate de autoritățile siriene sau de rebelii sirieni de la Daesh-Stat Islamic au găsit circa 8000 de femei ai jihadiștilor, multe dintre ele văduve, cu o puzderie de copii, care sunt încă într-o formă de prizonierat și unde nu există perspective, nici posibilități de a insera în comunitatea locală. O parte dintre luptătorii străini încă realizează o rezistență pe teritoriile încă sub controlul ISIL, alții sunt în zonele deja cucerite, amestecați cu populația locală, dar situația lor e mai precară decât a localnicilor implicați în mișcarea jihadistă. Unii pleacă mai departe, cu conducerea Daesh, în teatre de operațiuni teroriste din Libia și Maghreb, dar o parte importantă revine în țările de origine, de unde amenințarea directă a securității și stabilității de către această masă importantă de reveniți cu abilități dobândite în teatrul de război, dar și în madrasasurile improvizate, convertiți la islam și jihadism și capabili să planifice și să finanțeze operațiuni teroriste, parte prin construirea dispozitivelor explozive improvizate, abilități pe care aceștia lear putea folosi în propriile state.

Statisticile existente arată o repartizare globală a luptătorilor străini prezenți în aceste teatre de operațiuni care prevalează cu luptă- torii din Rusia și statele CSI – 29%, urmează Uniunea Europeană cu 22% din luptători (plus 2% din statele europene non-UE), Orientul Mijlociu cu 17%, Africa de Nord cu 13% și un neașteptat 10% luptători proveniți din zona Asia-Pacific. Toți acești luptători revin acasă parțial, și vor pune o presiune enormă asupra sistemelor de securitate din statele respective odată ce tot acest număr mare și potențial terorist, cu grad mare de risc, trebuie supervizat strict și un timp îndelungat pentru a preveni atacuri viitoare planificate.

În plus, nu trebuie uitat că implicarea Rusiei în Siria de partea lui Bashar Al Assad vine cu probleme majore din partea opoziției și a finanțatorilor săi din Golf, cu precădere, state arabe, dar nu numai, iar această rivalitate se poate traduce și în implicarea luptătorilor de altă origine care au luptat în Siria împotriva statului rus, considerat vinovat de menținerea lui Al Assad la conducerea Siriei și de recâștigarea controlului pe o parte importantă din teritoriul sirian.