ALERTĂ! Programul Whatsapp a fost spart!

ALERTĂ! Programul Whatsapp a fost spart!

Software-ul de mesagerie Whatsapp, deținut de Facebook, a fost spart de către o companie israeliană specializată în spionaj electronic.

O vulnerabilitate în aplicație a permis atacatorilor să insereze un soft comercial de tip spyware, atât pentru iPhone, cât și pentru Android. Potrivit unui reportaj publicat de Financial Times, atacatorii folosesc funcția de apelare vocală a aplicației pentru a suna dispozitivul țintă. Chiar dacă apelul nu este primit, software-ul respectiv se instalează singur, inclusiv ștergând apelul din jurnal.

Într-un interviu pentru BBC, un reprezentant Whatsapp a declarat că informațiile respective au fost comunicate la începutul acestei luni organizațiilor pentru drepturile omului, retailerilor de produse de securitate și Departamentului de Justiție al SUA. Grupul NSO este o firmă israeliană de tehnologie înființată în 2010. Produsul lor cel mai cunoscut, Pegasus, poate citi e-mailuri, mesaje, accesând galeria utilizatorului și pornind camera și microfonul telefonului fără ca deținătorul acestuia să aibă cunoștință de acest lucru. Ei își fac publicitate în Orientul Mijlociu și prezintă produsele către serviciile de informații occidentale, folosind terorismul ca scuză. Totuși, compania a negat implicarea sa, reprezentantul acesteia declarând că "în niciun caz, NSO nu este implicată în operarea sau în identificarea obiectivelor tehnologiei sale, lucru gestionat exclusiv de serviciile de informații și de organele de drept". Conform reportajelor media, inginerii Whatsapp au muncit non-stop pentru a elimina vulnerabilitatea. Aceștia au lansat un nou soft, fără vechea vulnerabilitate, care poate fi salvat de pe servere începând de vineri. De asemenea, NSO va compărea marți în fața autorităților israeliene, pentru a se lua în discuție dreptul companiei de a exporta software-ul său, situație reglementată de Ministerul Apărării din Israel. Conform celor mai recente cifre date publicității de Facebook, WhatsApp are aproximativ 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume. Organizația pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International, a declarat că a fost atacată în trecut de grupul NSO. Potrivit unui angajat al Amnesty International, există dovezi din ce în ce mai clare că programul de tip spyware a fost creat pentru a fi folosit împotriva unor organizații pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News