Alertă! O rachetă urmează să lovească Pământul. Nu s-a putut calcula traiectoria

Alertă! O rachetă urmează să lovească Pământul. Nu s-a putut calcula traiectoria

Specialiștii de la NASA monitorizează o rachetă spațială lansată de China, care va reveni pe Pământ și nu se știe în ce loc va lovi.

Eșec de proporții al programului spațial din China. O rachetă lansată de această țară, pentru stația spațială Tianhe nu și-a îndeplinit misiunea și o parte din ea cade înapoi pe Pământ. Nu se știe deocamdată unde vor ajunge resturile acestui obiect zburător. Nucleul rachetei Long March 5B este înalt de 30 de metri și a lansat modulul de bază fără pilot, „Armonie Cerească”, pe orbita joasă a Pământului.

NASA monitorizează racheta lansată de China

Racheta a fost lansată la data de 29 aprilie 2021, de la Wenchang, loc situat în provincia Hainan din China a intrat pe o orbită temporară, ceea ce ar putea conduce la una dintre cele mai mari reintrări ne-controlate în atmosferă din istoria programelor spațiale, după cum notează jurnaliștii britanici de la The Guardian. 

Un eveniment asemănător s-a petrecut anul trecut, pe 11 mai, tot cu o rachetă lansată de China. În acest moment, cei de la NASA monitorizează cerul pentru a vedea unde vor cădea fragmentele desprinse din obiectul zburător. Abia cu o oră înainte de-a intra în atmosferă se va ști unde vor cădea bucățile respective.

„Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard (SUA).

O parte din ea ar putea rămâne intactă. Vor exista pagube?

Racheta orbita, marți, în jurul Pământului, la fiecare 90 de minute, cu aproximativ 27.000 km/h, la o altitudine de peste 300 de kilometri. Din anul 1990 până în prezent, nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra în atmosferă necontrolat. Se preconizează că această componentă a rachetei ar avea aproximativ 21 de tone. Racheta ar putea arde atunci când intră în atmosferă, dar există șanse ca bucăți mari din ea să aibă un puternic impact cu solul.

„Aproximativ 20-40% din masa inițială a rachetei ar putea rămâne intactă, având un potențial impact major în zona de contact, inclusiv în orașe precum New York, Madrid sau Beijing”, a spus Holger Krag, șeful Biroului Programului de Siguranță Spațială a ESA (European Space Agency).