Alertă națională! Ce se întâmplă cu mierea albinelor pe vreme de molimă

Alertă națională! Ce se întâmplă cu mierea albinelor pe vreme de molimă

Seceta, temperaturile oscilante și lipsa unor strategii naționale clare, mai ales în contextul acestei pandemii ucigătoare, creionează un tablou sumbru al apiculturii românești. Reacția autorităților confirmă un scenariu dezastruos.

În Sălaj, de pildă, pentru a lua un exemplu concret, Radu Mălan, președintele Asociației Apicole „Stuparul sălăjean”, n-a ezitat să spună lucrurilor pe nume: „Perspectivele sunt cam sumbre, nu doar pentru producția locală de miere, ci pentru toată apicultura românească și probabil și pentru cea europeană. Condițiile climatice din ultima perioadă, mai nou și această pandemie, au accentuat criza. Albina nu se poate ține din sac, n-o poți ține cu sirop din zahăr sau alți înlocuitori”.

150 de milioane de lei pentru apicultori

Mai mult: „Albina trebuie să valorifice culesurile naturale din vegetația cultivată sau spontană. Noi, românii, totdeauna am produs miere multă, dar cu șanse slabe de reușită pentru export. Și de aici se îmbogățeau samsarii, mijlocitorii, nu noi, producătorii. Dar anul acesta, producția de miere se anunță una slabă, în special din cauza fluctuațiilor de temperatură” - a mai comentat apicultorul pentru „Radio România Actualități”.

Reacția autorităților?

Promptă! Potrivit oficialilor din cadrul Ministerului Agriculturii a fost adoptat deja proiectul pentru Programul Național Apicol, care prevede un sprijin de 150 de milioane de lei pentru apicultori, în perioada 2020-2022, jumătate din această sumă fiind alocată din fonduri europene.