Secretarul de stat Antony Blinken a spus că președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, va avertiza, vineri, Beijingul să nu ofere ajutor militar pentru atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Dacă Xi Jinping va decide totuși să îl sprijine militar pe Vladimir Putin, atunci China va trebui să poarte responsabilitatea pentru acțiunile sale.
Secretarul de stat SUA Antony Blinken a declarat că este de acord cu președintele Joe Biden că în Ucraina au fost comise crime de război, adăugând că experții americani se află în proces de documentare și evaluare a potențialelor crime de război din Ucraina.
Rusia nu face eforturi semnificative în negocierile de pace
„Țintirea intenționată a civililor este o crimă de război”, a spus Antony Blinken reporterilor, adăugând că i se pare „dificil să concluzioneze că rușii fac altceva” după distrugerile din ultimele săptămâni.
El a mai precizat că Rusia nu face eforturi serioase în negocierile cu Ucraina pentru a pune capăt conflictului de trei săptămâni. „... nu am văzut niciun efort semnificativ din partea Rusiei pentru a duce la bun sfârșit acest război”, a spus secretarul de stat american.
SUA sunt „îngrijorate”: China vrea să ajute Rusia cu armament
Ulterior, abordând subiectul relației Rusia-China în circumstanțele actuale, Antony Blinken a susținut că președintele SUA își va avertiza omologul în cadrul discuțiilor de vineri să nu intervină cu ajutor militar pentru ororile din Ucraina.
„Președintele Biden va vorbi mâine cu președintele Xi și va preciza că China va purta responsabilitatea pentru orice acțiune pe care o va întreprinde pentru a sprijini agresiunea Rusiei. Iar noi nu vom ezita să impunem costuri”, a declarat Antony Blinken.
Statele Unite sunt „îngrijorate” de faptul că China ia în considerare posibilitatea de a ajuta direct Rusia cu echipamente militare, a mai arătat secretarul de stat american.
Poziția Beijingului față de războiul din Ucraina
De altfel, consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, care s-a întâlnit luni, la Roma, timp de șapte ore, cu înaltul diplomat chinez Yang Jiechi, a „ridicat direct și foarte clar preocupările noastre” cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei de la invazie și la implicațiile pe care acesta le-ar putea avea asupra relațiilor Beijingului în întreaga lume, a arătat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, la începutul săptămânii curente.
China a evitat până în prezent să condamne atacul președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei sau să îl numească „invazie”, descriind legăturile sale în creștere cu Moscova ca fiind „solide ca piatra”.
În timp ce și-a exprimat îngrijorarea față de situația umanitară și a cerut o rezolvare pașnică, Beijingul a acuzat Statele Unite pentru criza ucraineană și a declarat că țările occidentale ar trebui să respecte „preocupările legitime de securitate” ale Rusiei. De asemenea, a amplificat o teorie rusească a conspirației conform căreia SUA finanțează activitatea armelor chimice și biologice în Ucraina.