Evenimentul Zilei > Politica > Alertă! Iohannis este nemulțumit! Desemnarea premierului, amânată
Alertă! Iohannis este nemulțumit! Desemnarea premierului, amânată

Alertă! Iohannis este nemulțumit! Desemnarea premierului, amânată

În urma consultărilor avute cu reprezentanții partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, președintele Klaus Iohannis a susținut, luni seară, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Luni, 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările care au avut loc la Cotroceni au fost organizate după ce Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare. Potrivit datelor puse la dispoziție de către BEC, Legislatura 2020-2024 va fi formată din senatori și deputați care aparțin următoarelor partide și formațiuni politice: PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Redăm principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a punctat că schimbul de opinii între el și reprezentanții partidelor a fost unul bun, însă nu sunt întrunite condițiile necesare pentru desemnarea unui candidat potrivit care se formeze un nou Executiv. Astfel, desemnarea noului premier este amânată.

„Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii buni între reprezentanții acestei formațiuni și mine, dar astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat și formarea unui nou Guvern. Este nevoie de o nouă rundă de consultări”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI Tensiuni uriașe la Cotroceni. Decizia luată de AUR îi activează pe SPP-iști

„Am primit azi câteva propuneri, însă cred că e nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează. Având în vedere că BEC a comunicat rezultatele finale, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament. Intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, luni”, a mai declarat șeful statului.

Consultările au avut loc potrivit următorului program:

Partidul Social Democrat (PSD) – ora 11,00;

Partidul Naţional Liberal (PNL) – ora 12,00;

Alianţa USR PLUS – ora 13,00;

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – ora 14,00;

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – ora 15,00;

minorităţile naţionale reprezentate în Parlament – ora 16,00