Experții avertizează că virusul britanic care a apărut ca mutație a SARS-Cov-2 va deveni probabil „tulpina dominantă la nivel global”. Cinci țări din afara Marii Britanii au raportat cazuri de acest fel.
În luna noiembrie, au existat nouă cazuri de îmbolnăvire cu virusul mutant în Danemarca și unul în Australia. De atunci, Olanda, Belgia și Italia au anunțat și ele cazuri, iar recent pe această listă a intrat și Gibraltarul. Pentru a bloca răspândirea virusului mutant peste o duzină de țări au interzis călătoriile către și dinspre Marea Britanie.
Se răspândește mai ușor
Calum Semple, profesor de medicină la Universitatea din Liverpool, susține că acest virus mutant are avantajul de a se răspândi mai ușor. Tulpina - numită VUI-202012/01 - a fost deja confirmată în țările amintite mai sus, dar rapoarte neverificate vorbesc și despre cel puțin un caz în Belgia.
Rusia a declanșat războiul cibernetic total! Armatele Țarului înaintează pe întregul front
Franța și Africa de Sud par să se confrunte și ele cu virusul mutant, dar cazurile nu au fost confirmate. Ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a declarat că este „pe deplin posibil” ca noua variantă să circule deja în Franța, în timp ce autoritățile din Africa de Sud spun că au detectat o tulpină similară.
În Scoția și Țara Galilor s-au înregistrat cazuri de acest fel în ultimele săptămâni, dar virusul se răspândește în principal în Londra și sud-estul Angliei, unde reprezintă 60% din infecțiile noi.
Italia a raportat deja un caz
În această dimineață, Italia, țară
în care trăiesc foarte mulți români, a intrat și ea pe listă. Ministerul italian al Sănătății a declarat că a fosty detectat un pacient infectat cu virusul. Pacientul italian a venit cu avionul din Marea Britanie la Roma împreună cu partenera sa, ale cărei teste sunt negative.
Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății Covid-19, a dezvăluit duminică că au existat nouă cazuri de îmbolnăvire în Danemarca și două în Olanda.
Poate fi controlat creierul prin vaccin? Iată ce scria, în 1885, un neurolog de geniu
Cele două cazuri din Australia au fost depistate la doi pasageri care au sosit cu avionul din Marea Britanie, au declarat autoritățile locale.
În Africa de Sud, a fost găsită o tulpină cu o compoziție genetică similară cu cea din Marea Britanie, dar experții nu sunt încă siguri dacă este același virus.
Reuniune de urgență a liderilor UE
Peste o duzină de țări - inclusiv Franța, Germania, Italia, Irlanda și Canada - au interzis călătoriile către și dinspre Marea Britanie ca parte a unei acșiuni internaționale de a bloca răspândirea.
Liderii Uniunii Europene vor organiza o reuniune de criză în cursul zilei pentru a preveni extinderea variantei pe continent.