“Comisia Europeană a trimis la 1 aprilie 2020, scrisori către Bulgaria, Malta și Cipru, din cauza schemei de vânzare de cetățenie în schimbul unor investiții importante, scemă cunoscută sub denumirea de “pașapoarte de aur”, informează purtătorul de cuvânt al instituției, Christian Wigand, citat de postul public de radio de la Sofia.

Wigand a refuzat să ofere amănunte privind conținutul scrisorilor, dar  amintește că statele membre trebuie să respecte legislația europeană. Mai mult, susține că în cazul emiterii ”pașapoartelor de aur” există probleme legate de securitate.

Bulgaria, Malta și Cipru, singurele state din UE care aplică această schemă, au fost criticate de Bruxelles că nu fac verificări amănunțite  nababilor cărora le oferă cetățenie în schimbul unor investiții generoase.

La începutul lunii decembrie 2019, Comisia Europeană a cerut autorităților cipriote să ancheteze suspiciuni privind nereguli în emiterea de pașapoarte unor cetățeni străini în schimbul unor invetiții mari.

Instituția a trimis o scrisoare oficială la Nicosia, după ce a devenit clar faptul că, în noiembrie 2019, a fost retrasă cetățenie cipriotă unui număr de 26 de persoane, în principal unor cetățeni ruși.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE