Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) a confirmat, joi, sancțiunile antidoping care vor interzice sportivilor ruși să concureze la evenimente sportive majore, dar a redus la jumătate perioada interdicției, de la 2 la 4 ani.
Rusia a fost exclusă timp de doi ani de la competiţiile mondiale majore, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului viitor şi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, pentru încălcarea regulilor antidoping, a anunţat joi Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). De asemenea, Rusia este împiedicată să găzduiască evenimente internaționale în aceeași perioadă.
Sportivii care pot dovedi că nu sunt implicați în scandalul dopajului vor putea concura sub un steag neutru. Interdicția va fi valabilă până la 16 decembrie 1922, deci va include Cupa Mondială FUFA din Qatar, care se termina cu două zile mai devreme.
Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a cerut inițial o suspendare pe 4 ani, însă TAS a redus la jumătate sancţiunea propusă anul trecut, lăsând totodată posibilitatea sportivilor ruşi care nu au fost niciodată acuzaţi de dopaj să poată concura sub steag neutru.
"Acest dosar a impus consecințe care reflectă natura și seriozitatea neconformării... și asigură menținerea integrității sportului împotriva flagelului dopajului", a declarat CAS în motivarea deciziei sale.
Președintele Agenţia Mondială Antidoping (WADA), Witold Banka, a salutat decizia TAS despre care a vorbit ca despre „un caz emblematic”. Oficialul a mai adăugat că verdictul a confirmat foarte clar „dovezile noastre că autoritățile din Rusia au manipulat într-un mod sfidător și ilegal datele laboratorului din Moscova într-un efort de a acoperi o schema instituționalizată de dopaj".
„O lovitură catastrofală"
Chiar și în versiunea sa îmblânzită, sancțiunea a stârnit îngrijorarea comunității internaționale. O reacție mai fermă vine din partea președintelui executiv al Agenției Anti-Doping a SUA (USADA), Travis T. Tygart, care a declarat că este vorba de o lovitură devastatoare pentru atleții onești, statul de drept și integritatea sportului. „Este o decizie devastatoare pentru atleții curați. În această etapă a sordidei afaceri de dopaj sponsorizată de statul rus, care se întinde de aproape un deceniu, nu există consolare în această măsură slabă, edulcorată".
Verdictul TAS vine după audieri de arbitraj care au durat 4 zile, între AMA/WADA și RUSADA, la o locație secretă. AMA/WADA a stipulat această sancţiune deoarece laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fişiere înainte de predarea lor către investigatori, anul trecut. Rusia a considerat interdicția ca fiind nejustificată din punct de vedere legal. Președintele Putin a blamat decizia AMA, considerând-o „motivată politic” și contrară Cartei Jocurilor Olimpice. La rândul său, fostul premier Dmitri Medvedev a definit suspendarea ca „isterie cronică anti-rusească”.
O istorie cu dopaj și mize mari
Scandalul a izbucnit în 2016, când Grigory Rodchenkov, fostul șef al laboratorului anti-doping din Moscova, a fost avertizor de integritate pentru cazurile de dopaj susținute de stat la Jocurile Olimpide de Iarnă din 2015, găzduite de stațiunea Soci. După acuzațiile bombă ale lui Rodchenkov, WADA a solicitat ca Rusiei să i se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2016.
Comitetul Internațional Olimpic a ezitat totuși să interzică participarea Rusiei la Olimpiada de la Rio, recomandând federațiilor să decidă dacă va permite sportivilor ruși să participe în competiție. În 2017, Comitetul Internațional Olimpic a interzis participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din 2018, însă a permis sportivilor ruși să ia parte la competiție, ca și competitori neutri. În total la Pyeongchang au fost prezenți 168 de sportivi ruși.
Avocatul lui Grigory Rodchenkov a declarat că decizia CAS a arătat că tribunalul nu este „dispus și nu poate să facă față în mod semnificativ criminalității sistemice și de lungă durată din Rusia”. Avocatul american Jim Walden consideră că hotărârea a fost pronunțată în ciuda „dovezilor copleșitoare” de corupție și fraudă din partea Rusiei.
Rusia, verdict: dopaj în masă
Agenția Mondială Antidoping (WADA) a impus Rusiei interdicția de 4 ani în decembrie 2019, după ce a declarat Agenția Rusă Antidoping (RUSADA) neconformă, acuzând-o de manipularea probelor. WADA a ajuns la concluzia că datele de laborator au fost modificate prin plantarea de dovezi false și ștergerea fișierelor legate de teste pozitive de doping care ar fi putut ajuta la identificarea falsificării probelor. TAS a mai decis ca federația rusă să elaboreze până în martie 2021 un plan complet de luptă contra dopajului.
TAS, organizație fondată în 1999, a fost aspru criticată de legiuitorii americani pentru gestionarea scandalului și eșecul de implementare a reformelor. Ca urmare, SUA a decis să își retragă finanțarea anuală de 2.7 milioane de dolari.
RUSADA a fost suspendată în 2015, după ce au fost descoperite probe privind un dopaj în masă al sportivilor ruşi. În septembrie 2018, RUSADA a fost reinstaurată provizoriu, dar a fost declarată neconformă la sfârşitul anului trecut din cauza datelor manipulate transmise de laboratorul antidoping de la Moscova.
Sursa: Moscow Times