Evenimentul Zilei > International > Trump a promulgat „Rodchenkov Act”. Va fi scandal în lumea sportului
Trump a promulgat „Rodchenkov Act”. Va fi scandal în lumea sportului

Trump a promulgat „Rodchenkov Act”. Va fi scandal în lumea sportului

Trump a promulgat o lege care permite SUA să urmărească în justiţie, dincolo de frontierele sale, şi să pedepsească orice persoană implicată într-un caz de dopaj la nivel internaţional.

Este vorba de „Rodchenkov Act”, un act normativ care permite justiţiei americane să judece în afara graniţelor sale pe oricine este implicat într-un caz internaţional de dopaj.

Această lege permite urmărirea penală şi impunerea unor pedepse cu închisoarea de până la zece ani şi amenzi de până la un milion de dolari pentru toate persoanele, indiferent de naţionalitatea lor, implicate într-un sistem internaţional de dopaj. Textul a fost întâmpinat cu scepticism de mulţi actori internaţionali, inclusiv de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), care a încercat să se opună susţinând că îi va submina capacitatea de a-şi îndeplini misiunea de reglementare globală antidoping.

Agenția Mondială Antidoping e nemulțumită

Legea „Rodchenkov Act” este numită după fostul director al laboratorului antidoping din Moscova, cel care a dezvăluit dopajul organizat din Rusia şi care a fugit în Statele Unite. Textul a fost adoptat în octombrie 2019 în Camera Reprezentanţilor, apoi de Senat luna trecută.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE