Evenimentul Zilei > International > Putin a răbufnit la Paris. „Motivația politică” din spatele deciziei împotriva Rusiei
Putin a răbufnit la Paris. „Motivația politică” din spatele deciziei împotriva Rusiei

Putin a răbufnit la Paris. „Motivația politică” din spatele deciziei împotriva Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că decizia Agenției Mondiale Antidoping de a exclude Rusia pentru patru ani de la Jocurile Olimpice, este „motivată politic”, adăugând că această sancțiune „contravine Cartei Olimpice”.

„Nu există niciun reproş adus Comitetului olimpic rus şi, dacă nu există niciun reproş la adresa acestui comitet, ţara trebuie să participe la competiţii sub drapel naţional”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o luni la Paris.

Această decizie „contravine aşadar Cartei Olimpice”, în opinia liderului de la Kremlin.

„Orice pedeapsă trebuie să fie individuală şi nu colectivă”, a insistat Putin, răspunzând unei întrebări în timpul acestei întâlniri cu ziariştii, a cărei temă principală a reprezentat-o criza ruso-ucraineană.

„Avem toate motivele să credem că această decizie este motivată nu de o îngrijorare pentru un sport curat, ci este motivată politic”, a afirmat Vladimir Putin.

Tot în cursul zilei de luni, premierul rus Dmitri Medvedev, a acuzat continuarea „isteriei antiruseşti”, dar a recunoscut că sunt în continuare „probleme serioase” de dopaj în ţara sa, potrivit Agerpres.

„Toate aceste decizii se repetă împotriva unor sportivi care au fost deja pedepsiţi, (…) ceea ce te face să te gândeşti la continuarea unei isterii antiruseşti devenită cronică”, a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă din Rusia. El şi-a exprimat dorinţa ca instanţele sportive competente să facă apel împotriva deciziei AMA/WADA.

AMA/WADA a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022, urmând să rateze şi Cupa Mondială de fotbal programată în Qatar, în 2022.