Evenimentul Zilei > Social > Alertă în România. Un nou caz de infectare cu teribilul West Nile
Alertă în România. Un nou caz de infectare cu teribilul West Nile

Alertă în România. Un nou caz de infectare cu teribilul West Nile

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a anunțat, vineri, un nou caz de infecție cu virusul West Nile, al cincilea din acest sezon. Acesta a fost confirmat în București.

În perioada 7 iunie – 9 septembrie, în România au fost confirmate cinci cazuri de infecție cu West Nile, câte unul în județele Bacău, Olt și Dolj și două în Capitală. Una din persoanele infectate a decedat.

 Cum se transmite virusul și cum poate fi evitat

Virusul West Nile este transmis de țânțarii tigru, originari din zonele temperate și tropicale ale Asiei.
Printre simptome se numără febra, durerea de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate. În cazurile severe, care afectează în special persoanele de peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Specialiștii atrag atenția că infecția este destul de greu de depistat pentru că, în 80% din cazuri, virusul este asimptomatic.

Recomandările INSP pentru populație sunt următoarele:

– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;
– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecție);
– să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
– să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

România n-a mai avut cazuri de West Nile din 2019

Ultima raportare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) despre virusul West Nile este din 2019.

Potrivit CNSCBT, între 03.06.2019 şi 27.11.2019 au fost înregistrate 66 de cazuri de infectare cu virusul West Nile. Dintre acestea, 18 au fost în Bucureşti. În intervalul citat au raportate 8 decese la nivel naţional, dintre care unul a fost înregistrat în Bucureşti.

Printre simptomele celor care au fost infectaţi cu virusul West Nile se numără febra cu dureri de cap, diareea, voma. Mai rar este semnalată şi infecția sistemului nervos central. În faţa muşcăturilor ţânţarilor care transmit virusul, persoanele imunocompromise care mai au și alte boli pe fond sunt foarte expuse sunt.