Cât de periculoasă este infectarea cu virusul West Nile. Sunt două boli complicate transmise de țânțari

Cât de periculoasă este infectarea cu virusul West Nile. Sunt două boli complicate transmise de țânțari Sursa: Arhiva EVZ

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a vorbit despre bolile transmise de țânțari în România. În principiu, este vorba despre două tipuri de encefalită, o afecțiune a sistemului deces cu un "oarecare procent de deces".

Medicul Virgil Musta explică riscurile la care sunt supuși românii, în cazul în care contractează boli de la țânțari. Potrivit cadrului medical citat, în România este vorba despre două boli transmise de aceste insecte - encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale, care au un "oarecare procent de deces".

Cadrul medical a subliniat că bolile transmise de țânțari pot fi periculoase, însă, din fericire, în România nu vorbim despre boli virale grave, precum febra galbenă sau malaria. ”La noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces.

Cum se manifestă encefalita provocată de țânțari

Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie", a spus Virgil Musta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarațiile vin în contextul în care mai mulți țânțari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistați, în urmă cu câteva zile, în București, la momentul efectuării unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”. Autoritățile locale au fost somate să intervină de urgență în zona Eroilor – Universitate, care include arcurile Izvor şi Cişmigiu, dar și alte zone verzi.

În anii 1900, au fost raportate peste 100 cazuri de deces

Medicul a amintit că, în anii 1900, în Capitală s-a înregistrat un număr mare de cazuri de encefalită, din cauza invaziei țânțarilor, ca urmare a ploilor accentuate. Pe atunci, în București au fost raportate peste 100 de cazuri de deces din cauza bolilor transmise de aceste insecte.

"În București, în anii 1990, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă.

De atunci, această encefalită este monitorizată, în sensul că în fiecare an la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei noi avem obligația ca orice patologie cu simptomatologie neurologică și cu risc posibil să fie meningită sau encefalită dată de acest virus să efectuăm investigațiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino”, a spus medicul.

Ce simptome dezvoltăm în cazul infectării cu West Nile

Întrebat în ce condiții ne-am putea ridica semne de întrebare cu privire la simptomele dezvoltate în urma contractării West Nile, medicul a explicat: ”În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astemie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”.

Dezinfecție în București. Când va avea loc

Autoritățile din București au anunțat că, în următoarele zile, se vor desfășura acțiuni de dezinsecție în mai multe cartiere din Capitală, inclusiv pe spațiile verzi dintre blocuri sau ale instituțiilor subordonate PMB – spitale, cimitire, precum și în rețelele de termoficare ce țin de Compania Municipală Termoenergetica

Primăria Generală a București a anunțat că se vor demara proceduri de dezinfecție și pe aliniamentele stradele ale cartierelor. Nicușor Dan a primit o serie de recomandări, joi, 22 iulie, din partea jurnaliștilor, pentru a da curs acțiunilor amintite.