Angajații centrului și-au dat seama de dispariția celor 11 copii abia la apelul de seară, drept urmare dând alarma. Astfel, pe Drumul Județean 203K, spre Berca și la intersecția cu DN2, E85, s-au instalat filtre de poliție. 

„Din discuțiile purtate de reprezentanții directiei și ai poliției cu tinerii, aceștia au motivat acțiunea lor ca o nemulțumire față de regulile privind utilizarea telefoanelor mobile. Aceste măsuri au fost stabilite pentru a reduce pe cât posibil riscurile la care unii beneficiari se expun în relația cu persoane din afara centrului, fiind utilizată ca o măsură temporară de siguranță”, au precizat pentru EVZ, reprezentanții DGASPC Buzău.

Dintre cei 11 fugari, unul a revenit la centru spunân unde se află și ceilalți 10. Aceștia au fost găsiți în pădure, în apropierea sediului instituției. La centrul din Beceni, șefii de la DGASPC au trimis echipe de psihologi pentru a vorbi cu fugarii, dar și cum a fost posibilă părăsirea unui grup atât de mare din centru, fără ca cineva să observe.

„A fost desemnata o echipă de la nivelul direcției formată din manageri de caz, psihologi și personal specializat pentru a discuta cu tinerii, pentru a detalia evenimentul și a verifica circumstanțele în care s-a produs, urmând ca D.G.A.S.P.C. să propună un set de măsuri pentru evitarea unor astfel de situații”, se mai arată în răspunsul DGASPC Buzău pentru EVZ.

 

Și în trecut au mai avut evadări din acest centru al DGASPC-ului, dar nu într-un grup atât de mare. Copiii care fac parte din acest centru de plaasment nu sunt încadrați cu vreun grad de handicap, dar cu diferite diagnostice de tip ADHD, retard uşor, tulburări de comportament, perturbări de atenţie.