Evenimentul Zilei > Justitie > Alertă în politica românescă. Asta le dă peste cap toate planurile. E vestea momentului despre Năsase
Alertă în politica românescă. Asta le dă peste cap toate planurile. E vestea momentului despre Năsase

Alertă în politica românescă. Asta le dă peste cap toate planurile. E vestea momentului despre Năsase

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis marți reabilitarea judecătorească a fostului premier al României, Adrian Năstase, în cazul celor două condamnări pe care le-a suferit, în „Trofeul Calității și Zambaccian.

Asta înseamnă că Năstase nu mai face obiectul altor dosare și și-a achitat toate sumele cerute de instanță.

Fostului premier a solicitat în instanță reabilitarea după cele două pedepse cu închisoarea, una de doi ani şi cealaltă de patru ani. Demersul a fost făcut după mai bine de 500 de zile petrecute în detenție, şi la aproape 8 ani de la condamnare.

„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare”, se arată în minuta instanţei, notează news.ro.

Decizia ÎCCJ nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

Prin decizia de astăzi încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunţat, în 8 octombrie, că a depus o cerere de reabilitare judecătorească.
Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

Adrian Năstase are două condamnări, una în dosarul cunoscut sub denumirea „Trofeul Calităţii” şi cealaltă în dosarul „Zambaccian”.

Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dată de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

A doua condamnare, de patru ani de detenţie, pe numele lui Adrian Năstase a fost dată în ianuarie 2014, în dosarul „Zambaccian” în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Adrian Năstase a stat la închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.