Se pare că Paștele de anul acesta vine cu surprize. ANM a emis o avertizare de particule de praf saharian. Acesta este șteptat să apară în intervalul 01-03 mai.
Potrivit ANM, circulația aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.
Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparație cu cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.
Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervale cu ploaie, la început în regiunile vestice și sudice, apoi și în restul țării.
În perioada 30 aprilie – 3 mai, circulația aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României, anunță ANM.
Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparație cu cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.
Ne așteaptă un val de căldură care vine la pachet cu un nou val de praf saharian
De Paște, maximele vor fi de până la 30 de grade în București și urcă până la 27 de grade în estul țării. În vest, vremea se răcorește, iar maximele ajung la 20 de grade. Se așteaptă ploi abundente în vestul și nord-vestul țării și descărcări electrice.
Temperaturile ridicate sunt aduse de un val de aer cald african, care va purta, însă, cu el și un val de praf saharian, ce va acoperi mai ales sudul țării noastre.
Astfel, din cauza praful saharian, este posibil ca temperaturile reale să fie ușor mai scăzute decât cele prognozate, întrucât praful nu va lăsa soarele să strălucească în întregime. De asemenea, cerul va părea încețoșat.
Un val de praf saharian va fi prezent, de asemenea, și miercuri, 28 aprilie, în sudul țării, însă mai redus în cantitate decât cel care va urma în weekend.
O uriaşă furtună de nisip a acoperit un oraş în China
Un imens nor de nisip ”apocaliptic” a acoperit locuinţe, clădiri şi fabrici, într-un impresionant fenomen meteorologic observat în China, în provincia Gansu (nord-vest), şi cauzează poluare şi accidente rutiere.
O furtună uriașă de nisip a afectat, luni, regiuni vaste ale Chinei. Inclusiv capitala Beijing a fost afectată, iar străzile au căpătat un aspect apocaliptic. Furtuna de nisip a pornit din Mongolia unde ar fi provocat deja cel puțin șase decese.
Meteorologii i-au îndemnat pe locuitori să rămână în casă şi să închidă ferestrele. Alte fenomene de acest fel erau prevăzute marţi. Furtuni de nisip care au loc în China sunt adesea originare din deşertul Gobi, situat între China şi Mongolia.