Mara Neagră a fost declarată de Kremlin, zonă temporar periculoasă pentru zborurile aeronavelor. Din cauza unor exerciții militare navale și aeriene care au loc în această săptămână, Rusia a interzis zborurile deasupra peninsulei anexate Crimeea și deasupra Mării Negre.
Așa-numitul „aviz către aviatori” (NOTAM), emis pentru a avertiza piloții cu privire la potențiale pericole, se aplică apelor teritoriale de pe coasta de sud a Crimeei și unei părți a apelor internaționale din largul Mării Negre, în perioada 20-24 aprilie.
Zonă periculoasă pentru zborul aeronavelor
„Zona a fost declarată temporar periculoasă pentru zborurile aeronavelor”, arată alerta, care precizează că restricțiile se aplică pentru o altitudine maximă de 19.000 de metri.
Peste 20 de nave de război ale Flotei Mării Negre au efectuat exerciții comune cu avioane de atac Suhoi Su-25, potrivit Interfax.
Ministerul Apărării din Rusia anunțase anterior că a închis navigația în anumite părți ale Mării Negre pentru nave militare și oficiale străine, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârșitul lunii octombrie.
Închiderea zborurilor și a navigației are loc în condițiile în care Rusia a adus, conform estimărilor UE, peste de 150.000 de soldați în apropiere de Ucraina și în Crimeea. Potrivit Washingtonului, este cea mai mare acumulare de trupe de când a izbucnit conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși, în 2014.
Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a emis în weekend o alertă NOTAM care avertiza companiile aeriene americane să dea dovadă „extremă prudență” în zonele din apropierea frontierei dintre Rusia și Ucraina, scrie Digi24.
Marea Britanie trimite două nave de război în Marea Neagră
Marea Britanie ar intenționa să trimită două nave de război în Marea Neagră în luna mai pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina, după ce marina americană și-a abandonat planul inițial de a desfășura două nave de război în zonă.
Astfel, nave de război ale Marinei Regale britanice vor naviga spre Marea Neagră luna viitoare, pe fondul situației tot mai încordate între Rusia și Ucraina.
Desfășurarea navelor britanice în largul coastei Ucrainei este menită să demonstreze solidaritatea cu aliații NATO de la Kiev și din regiune după ce președintele Statelor Unite , Joe Biden, a decis să anuleze desfășurarea a două nave de război americane în Marea Neagră săptămâna trecută, de teama escaladării crizei provocate de masarea trupelor rusești în zonă.
Un distrugător de tip 45 înarmat cu rachete antiaeriene și o fregată anti-submarină de tip 23 se vor desprinde din grupul de sarcini al portavionului Marinei Regale din Marea Mediterană și se va îndrepta prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit unor surse navale de rang înalt citate de Sunday Times.