Alertă alimentară de COD ROȘU! Citiți dacă nu vreți să vă îmbolnăviți!

Alertă alimentară de COD ROȘU! Citiți dacă nu vreți să vă îmbolnăviți!Comenzi pizza. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alertă de toxiinfecție alimentară în nouă pizzerii, măcelării și cofetării din Iași! Mai mulți angajați au fost depistați cu stafilococul auriu, după ce le-au fost prelevate probe de pe mâini.

Autoritățile din orașul Iași sunt în stare de alertă după ce angajați de la nouă pizzerii, dar și câteva măcelării și cofetării au fost depistați cu stafilococul auriu, după ce le-au fost prelevate probe de pe mâini.

80% din cazurile cu toxiinfecție alimentară sunt cauzate de persoanele infectate cu stafilococ auriu.

„Patronul unității alimentare trebuie să își ducă personalul suspect la testare la laboratorul de medicină umană, dar, anul acesta, patronii au solicitat efectuarea acestor probe în rândul angajaților cu care lucrează. Își doresc să știe care este situația în unitățile lor alimentare. Noi le-am recoltat corect și rezultatele au fost pozitive. Teste de prelevare făceam și în anii anteriori, însă incidențele de infectare cu stafilococ nu erau atât de mari. Studiile de specialitate arată că toxiinfecțiile alimentare, în peste 80 la sută din cazuri, sunt produse de purtătorii umani de stafilococ”, specifică specialiștii DSVSA Iași.

Din nefericire, au spus specialiștii, anul acesta s-au înregistrat mai multe cazuri de infecție cu stafilococ auriu în unitățile alimentare decât în 2019, deși au fost impuse măsuri suplimentare de protecție și prevenție din cauza pandemiei de coronavirus.

Rezultatele au indicat faptul că unii dintre aceștia din urmă aveau stafilococul auriu, au povestit reprezentanți din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Iași. Potrivit specialiștilor din domeniu, aceste teste pentru angajații din Iași se fac contra cost în laboratorul din Copou.

Specialiștii din domeniul sanitar veterinar au dezvăluit că aceste prelevări au fost făcute la solicitarea patronilor

„Am avut multe teste de sănătate prelevate de pe mâini, anul acesta, de la lucrătorii din cofetării, măcelării, pizzerii, și am constatat o creștere a testelor pozitive la stafilococ. Dacă tot ne spălăm atât de des, ar trebui să nu fie atât de multe situații de acest fel, mai ales că în anii precedenți nu erau situații multe de acest fel. După depistarea unui angajat cu stafilococ, acesta nu mai are voie să vină la serviciu până nu se finalizează ancheta epidemiologică și testul se negativează”, au precizat specialiștii din cadrul DSVSA Iași, conform bzi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News