Gripă în România. Rafila instituie starea de alertă epidemiologică. Update

Gripă în România. Rafila instituie starea de alertă epidemiologică. Update Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că a instituit starea de alertă epidemiologică ca urmare a numărului mare de cazuri de gripă și viroze respiratorii. Anterior, mai mulți specialiști au recomandat autorităților să declare epidemie de gripă. Medicii și experții în sănătate publică atrag atenția cu privire la situația dificilă cu care se confruntă sistemul de sănătate.

Update: Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că a luat decizia de instituire a stării de alertă epidemiologică în România. Măsura este necesară în contextul creșterii numărului mare de cazuri de gripă și viroze respiratorii. El a precizat că nu vor fi introduse restricții.

„Săptămâna 22-28 ianuarie este deja a treia săptămână de creștere consecutivă.  Este săptămâna epidemică, cea de-a treia. Ca si anul trecut, am luat decizia de alertă epidemiologică”, a declarat ministrul.

Ce este alerta epidemiologică

În vederea prevenirii şi limitării îmbolnăvirilor prin gripă şi alte infecţii virale respiratorii Ministerul Sănătății recomandă o serie de măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Săptămâna 22.01.2024 – 28.01.2024 (S04/2024) a fost 3-a săptamână consecutivă în care incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale și cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale la nivelul întregii țări, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, se arată într-un document emis de Ministerul Sănătății.

Măsuri pentru unitățile sanitare

  • limitarea programului de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice, pe baza analizei efectuate de către direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 3.670/2022 privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice;
  • realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activităţi ce nu implică interacţiunea cu pacienţii;
  • purtarea echipamentului de protecţie adecvat, respectiv măşti, mănuşi, halate, atât de către vizitatori, cât şi de către personalul medical şi alte persoane care intră în contact cu pacienţii;
  • asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute;
  • asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa cu/fără diagnostic de laborator;
  • asigurarea condiţiilor pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar şi auxiliar nevaccinat;
  • asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar;
  • asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor;
  • respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, al contacţilor şi al focarelor de îmbolnăvire.

Măsuri pentru angajatori

  • evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, acolo unde este posibil;
  • utilizarea măştii de protecţie, dacă aglomeraţia nu poate fi evitată;
  • realizarea unui triaj epidemiologic zilnic şi recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
  • încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

Recomandări pentru populație

  • consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea şi eventuale investigaţii suplimentare;
  • adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanenţă organizate la nivelul judeţului;
  • respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă;
  • menţinerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi purtarea măştii de protecţie;
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populaţia expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicaţii ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecţiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Alertă de gripă în România. Mai mulți medici și experți în sănătate publică avertizează cu privire la numărul foarte mare de cazuri de gripă și viroze respiratorii. Aceștia cred că Ministerul Sănătății ar trebui să ia în considerare declararea epidemiei.

Alertă de gripă la Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, consideră că Ministerul Sănătății ar trebui să declare epidemie de gripă. El a declarat că este o alertă de gripă în toată țara, având în vedere numărul mare de cazuri. Medicul ieșean a arătat că în spitalul pe care îl conduce au fost tratate  190 de persoane cu gripă. Din totalul pacienților, 30 sunt copii. În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt internaţi 40 de bolnavi cu gripă.

„Această statistică ne obligă pe toţi să declarăm epidemie de gripă. Acest lucru va trebui să mobilizeze finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, în special pentru pacienţii îngrijiţi în Terapie Intensivă din toată ţara”, a declarat medicul Florin Roşu.

Medicul recomandă vaccinul antigripal, mască de protecție în locuri aglomerate și consult medical de la primele simptome.

gripa

Virus. Sursa foto: Pixabay

Avertismentul specialiștilor

Alertă de gripă. În acest context, a înmulțirii cazurilor, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susține că suntem aproape de o epidemie de gripă. Ea estimează, totuși, că în următoarea perioadă, numărul îmbolnăvirilor se va reduce.

„Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deşi ne aşteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidenţă şi ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidenţa la nivel naţional”, a afirmat Ioana Stăncel la Medika Tv.

La rândul său, medicul Adrian Marinescu a atras atenșia că multe persoane aflate în situație de risc de viroze respiratorii nu-și iau măsuri de precauție. Aceștia nu fac nimic pentru a evita îmbolnăvirea.  Potrivit spuselor sale, ne aflăm într-un sezon de infecţii respiratorii care pun probleme.

„Ce mi se pare mie important este că, din păcate, la capitolul prevenţie nu am făcut paşi importanţi. Degeaba discutăm în fiecare toamnă că putem avea un sezon de gripă care poate să fie complicat că, din păcate, până nu se întâmplă nu e suficient de important. (...) Dacă vă duceţi acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască. Mulţi dintre ei stau şi interacţionează unii cu ceilalţi, adică un risc real de a face gripă şi nu numai, cu forme foarte severe. Deci situaţia nu e deloc simplă”, a explicat Adrian Marinescu, conform sursei citate.

Adrian Marinescu

Gripa face ravagii în România. Mulți ajung la spital în stare gravă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alertă de gripă și vaccinare

Medicul a recomandat pacienților români să se vacineze împotriva gripei. El a precizat că nu este prea târziu, având în vedere alerta de gripă, ca cei interesați să se vaccineze. Adrian Marinescu a precizat că unu din cinci pacienţi cu gripă are nevoie de internare.

„Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, ori că sunt forme severe, ori că au nevoie de monitorizare. Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acţiona, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat”, a adăugat Adrian Marinescu.

Alexandru Rafila se retrage din politică

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Alexandru Rafila este optimist

Pe de altă parte, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a declarat că numărul cazurilor de îmbolnăvire scade. Ministrul a spus că în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă.

Prin comparație, în perioada anterioară au fost înregistrate 140.000 de îmbolnăviri. El a spus că nu sunt probleme legate de asigurarea medicamentelor necesarea tratării acestor afecțiuni, în ciuda numărului ridicat de cazuri.

„Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem  acordul  Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă  semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.